09 Septembrie 2018
909 accesări
0 comentarii

În cazul persoanelor care nu au avut încotro şi au fost nevoite să treacă măcar o dată pe la RMN, este clar că acestea au deja o părere asupra modului în care se desfăşoară această investigaţie. Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist anestezie şi terapie intensivă a declarat că unora le este pur şi simplu frică să stea în aparat, indiferent că este vorba despre 15-20 minute sau mai mult.

„În timpul intervenţiei la RMN cerebral, de exemplu, se montează o antenă specială pe cutia craniană şi este foarte greu, dacă eşti claustrofob, să rezişti înăuntru, în aparat. Ca să putem contracara această frică şi pentru a putea realiza procedura, pacientul poate fi sedat sau anesteziat, în funcţie de durata procedurii. Acest lucru nu înseamnă neapărat anestezie generală. Realizarea investigaţiei fără anestezie nu prezintă niciun pericol, doar că este foarte greu pentru o persoană să stea nemişcată pentru o perioadă de timp, mai ales în condiţiile în care suferă de claustrofobie”, a explicat specialistul.

Medicul este de părere că unul dintre motivele pentru care un pacient nu poate rezista la RMN este claustrofobia. Aceşti bolnavi cor avea impresia întotdeauna că nu mai pot respira. La rândul lor, copiii foarte mici nu vor înţelege că trebuie să stea nemişcaţ etc.

Ca urmare, pacientul poate fi anesteziat sau sedat, în funcţie de caz, şi la 2-3 ore maxim după realizarea investigaţiei poate pleca acasă şi îşi poate relua activităţile obişnuite, cu menţiunea că în ziua respectivă îi este interzis să conducă maşina şi să utilizeze utilaje grele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU