Sfatul medicului
210 accesări 16 Mai 2018 0 comentarii

„Roboţi” prinşi în capcana timpului. Tehnici de eliminare a stresului

Nu o dată ni s-a întâmplat să spunem că nu ne ajunge timpul nici pentru a face ceea ce ne-am propus, nici de familie sau să ne bucurăm, pur şi simplu, de viaţă. Din păcate, am ajuns cu toţii ca nişte roboţi, prinşi în capcana timpului... Nu mai avem timp să facem sport, să mâncăm şi chiar să dormim. În realitate, afirmă specialiştii, nu timpul este limitat, ci nu reuşim să ne gestionăm foarte bine stresul din viaţa noastră.

Stresul este o mare problemă pentru fiecare dintre noi. Aşadar, managementul stresului nu este doar o expresie, ci mai ales o ştiinţă, care porneşte de la identificarea unor presiuni exterioare la care fiinţa umană este supusă într-un mod sistematic şi apoi caută să reducă la minim reacţia negativă a corpului la factorii externi sau cauzatori de stres prelungit, prin aplicarea unor tehnici specifice.

Potrivit profesoarei de yoga Dana Ţupa, expunerea prelungită la stres a corpului şi minţii este cauza principală sau adiacentă pentru mai multe probleme somatice sau de natură psihologică. Dintre acestea, amintim problemele de concentrare, nerăbdarea, durerile de cap, infertilitatea, ulcerul, tensiunea, insomnia, slăbirea sau îngrăşarea rapidă, răcelile repetate, durerile musculare, căderea părului. Acestor dureri li se adaugă nervozitatea, concentraţia mare de colesterol în sânge şi, nu în ultimul rând, oboseala cronică.

„Succesul individual constă de cele mai multe ori în capacitatea de a obţine echilibrul interior, astfel încât, indiferent de ceea ce primim din exterior, să reuşim să trecem cât mai bine peste momentele dificile. Ceea ce căutăm avid, chiar la modul inconştient, este de fapt un echilibru interior pentru a face faţă presiunilor de zi cu zi. Până în momentul de faţă, se cunosc destul de multe posibilităţi de a obţine acest echilibru emoţional şi energetic, care din păcate sunt destul de puţin promovate în România, dar practicate pe scară largă în Occident şi Orient. Am putea să enumerăm câteva dintre aceste modalităţi sau tehnici ce ne pot ajuta pe această linie: tehnici de relaxare şi trainingul autogen, meditaţia, arta respiraţiei, medicină naturistă, yoga etc. Aproape toate aceste tehnici enumerate au ca numitor comun echilibrarea ambelor aspecte: emoţional şi energetic deodată. Nu este deloc întâmplător, întrucât aceste două aspecte merg mână în mână, se potenţează reciproc şi depind una de cealaltă”, a explicat specialistul.

În plus, în România, se promovează adesea, la scară largă, mişcarea, ceea ce este extraordinar. Cu toate acestea, nu se ţine cont de faptul că latura emoţională şi cea energetică sunt lăsate pe planul secundar, deşi omenirea se pare că este afectată din ce în ce mai mult de lipsa de energie şi implicit de reacţii emoţionale mai degrabă negative.

XXX

Există diverse modalităţi de eliminare sau cel puţin diminuare a stresului, precum tehnica EFT sau acupunctura emoţională, în care se stimulează anumite meridiane energetice prin baterea lor cu vârful degetelor. Făcută într-un mod corect, această tehnică reduce procesul de vindecare terapeutică, în anumite situaţii, de la luni la câteva minute.

„Din moment ce stresul emoţional contribuie la durere, boli şi alimente, constatăm că EFT oferă incredibile eliminări ale durerilor fizice”, a subliniat Dana Ţupa.

Apoi, relaxarea este o tehnică pe care o cunoaştem, dar nu o practicăm. Importanţa ei este imensă, cu atât mai mult cu cât ea se leagă direct de capacitatea noastră de a ne echilibra la nivel mental şi energetic, dar nu numai. Astfel, simpla observare a persoanelor stresate este suficientă pentru a ne da o cheie ce poate deschide cufărul secret al eliminării acestuia. Totodată, există un raport direct între stres şi lipsa relaxării. Cu alte cuvinte, printr-o relaxare cât mai profundă, putem obţine diminuarea şi chiar eliminarea stresului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.