Sfatul medicului
230 accesări 19 Septembrie 2019 0 comentarii

Rolul colagenului şi cum să prevenim scăderea acestuia în corp

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, care se regăsește în oase, mușchi, piele şi tendoane. Această substanță menține corpul, deoarece formează o legătură care oferă susținere şi structură. Colagenul este secretat de numeroase celule, dar în special de celulele țesutului conjunctiv, menționează doc.ro. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de colagen din corp scade, iar astfel apar ridurile şi problemele articulare. În derm, stratul mijlociu de piele, colagenul ajută la formarea unei rețele de fibre de celule numite fibroblaste, unde iau naștere noile celule. De asemenea, are rolul de a înlocui celulele moarte.

Anumite tipuri de colagen acționează ca o pătură protectoare pentru organele delicate ale corpului, precum ficatul. Odată cu înaintarea în vârstă corpul produce mai puțin colagen, iar integritatea structurală a pielii suferă schimbări. Apar ridurile, iar articulațiile şi cartilajele se slăbesc. Femeile se confruntă cu o reducere dramatică a producției de colagen.

Terapia cu laser poate ajuta la tratarea vergeturilor, prin stimularea creșterii colagenului, elastinei şi melaninei. O dietă echilibrată şi sănătoasă poate ajuta corpul la producerea de colagen. Nutrienții necesari pentru producția de colagen sunt:

Proteinele: albușurile de ou, carne, brânză, soia şi varză;

Antocianină: afine, mure, cireşte şi zmeură;

Vitamina C: portocale, căpşune, ardei gras şi broccoli;

Cupru: scoici, nuci, carne roşie şi consumul de apă;

Vitamina A: alimente de origine animală şi plante care conţin beta-caroten.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.