Sursa Great doc

Sursa Great doc
Sursa Great doc
Sfatul medicului
124 accesări 03 Iulie 2020 0 comentarii

Roseola infantum afectează copiii de vârstă mică

Roseola infantum este o altă boală cu care sunt diagnosticați copiii de vârstă mică. I se spune infantum, pentru că afectează exclusiv sugarii și copiii mici, iar roseola pentru că determină o erupție de culoare rozalie. Deși este considerată a fi o infecție acută, Roseola trece, în general, în câteva zile și foarte rar duce la complicații.

Potrivit dr. Claudia Cârstea, pentru că se înscrie în categoria bolilor copilăriei producătoare de bubițe, după rubeolă, rujeolă, scarlatină, varicelă și eritem infecțios, Roseola infantum mai poartă și numele de a șasea boală eruptivă. De ce? Pentru că, la fel ca și celelalte boli enumerate, are o origine virală, fiind produsă în majoritatea cazurilor de virusul herpetic uman de tip 6 (HHV-6) și, mai rar, de herpesvirusul 7 (HHV-7). Nu vă speriați, aceștia au în general un caracter inofensiv. Când apare Roseola infantum la copii? În general, foarte devreme, dacă ar fi să facem o comparație cu celelalte boli eruptive. Statisticile arată că aceasta prezintă un vârf al incidenței între șase și 15 luni, dar boala poate apărea și mai devreme. De fapt, se estimează că aproximativ 90% dintre nou-născuți prezintă anicorpi materni față de HHV-6 și tocmai de aceea rata infecției este redusă până la vârsta de șase luni.

După această vârstă, însă, când sistemul imunitar al copiilor începe să se descurce pe cont propriu, se înregistrează o creștere rapidă a incidenței bolii, astfel încât până la aniversarea primului anișor, mai bine de 40% dintre micuți sunt infectați cu HHV-6, iar până la doi ani procentul ajunge la 80%. Referitor la transmiterea virusurilor, aceasta se face pe calea aerului, prin picăturile de salivă, virusul pătrunzând în organism prin mucoasa orală, nazală sau conjunctivală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.