Sfatul medicului
215 accesări 10 Iulie 2019 0 comentarii

Să ia viteză! Care sunt cauzele şi cum mărim metabolismul lent

Tot mai multe persoane susțin că nu reușesc să slăbească din cauza metabolismului lent. Este posibil să urmezi corect toți pașii unei diete, iar organismul tău să nu ardă caloriile? Metabolismul este procesul prin care organismul nostru consumă energia asigurată de alimente. Un metabolism intens va avea mai multe arderi şi o conversie mai mică de grăsime, în cazul unui metabolism lent, se vor depune mai multe grăsimi şi arderile vor fi mai reduse, conform healthline.com.

O serie de factori influențează rata metabolismului, însă doar unii dintre ei pot fi modificați. Dacă organismul tău arde grăsimile cu dificultate, este posibil să fi moștenit această problemă de la părinții tăi, prin intermediul genelor. Din moment ce nu-ţi poți schimba genele, este important să te concentrezi pe obiceiurile tale şi pe stilul de viață. Sportul este considerat una din cele mai bune metode pentru a accelera metabolismul. Cu cât ai o viață mai activă, cu atât mușchii consumă mai multe calorii. Încearcă să faci zilnic mișcare pentru cel puțin 30 de minute.

Hormonii ar putea fi o cauză a metabolismului lent, un dezechilibru hormonal poate să influențeze modul în care este folosită energia. Asta ar putea explica lipsa de energie pe care o resimt multe persoane. Cantitatea de testosteron, hormon prezent atât la bărbați, cât şi la femei, scade pe măsura ce înaintăm în vârstă.

Alte afecțiuni, precum hipotiroidism, hipertiroidism sau diabetul pot influența metabolismul. Stresul eliberează hormoni care încetinesc metabolismul. Dacă te confrunți cu una dintre aceste afecțiuni, urmează cu atenție tratamentul prescris de doctor.

De asemenea, modul în care slăbești contează. Dacă nu mănânci suficient, metabolismul tău lenevește. Dietele extreme, în special dacă mergi şi la sală în acest timp, îți învață corpul să reziste cu mai puține calorii. Asta poate să se întoarcă împotriva ta. Reducând prea mult numărul caloriilor, sub 1.200, în cazul femeilor, metabolismul va încetini considerabil şi va începe să ardă din caloriile rezervate mușchilor, pentru a face rost de energie.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.