Sfatul medicului
840 accesări 13 Iunie 2019 0 comentarii

Sarcina extrauterină, o sarcină ce pune viața pacientei în pericol

Din păcate, există situaţii în care femeile care rămân gravide nu pot duce sarcina la bun sfârşit, întrucât aceasta se dezvoltă în afara cavităţii uterine, fiind rezultatul implantării ovulului fecundat în altă parte decât în mucoasa uterină.

Potrivit dr. Corina Seceleanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, într-o sarcină ectopică sau extrauterină, embrionul nu se implantează la nivelul endometrului, el ataşându-se de alte ţesuturi. În marea majoritatea a cazurilor, acesta se implantează la nivelul trompelor uterine, ceea ce se numeşte sarcină tubară. Foarte rar, embrionul se poate implanta la nivelul colului uterin sau ovarului.

„Ca urmare, dacă implantarea are loc la nivelul în care uterul şi trompele uterine se unesc, urmează o dezvoltare diferită, pentru că embrionul se poate ataşa şi de alte organe intraabdominale. Spre exemplu, în sarcinile gemelare există posibilitatea ca unul din embrioni să se implanteze la nivelul uterului şi altul în afara acestuia. Desigur, această posibilitate poartă denumirea de sarcină heterotopică şi apare mai ales în cazul sarcinilor obţinute prin procedee de reproducere umană asistată”, a explicat medicul.

Astfel, embrionul care nu se implantează la nivelul endometrului nu se poate dezvolta normal. Specialistul a precizat că o sarcina ectopică poate duce chiar la ruptura organului în care s-a implantat, cel mai frecvent trompa uterină.

„Din nefericire, ruptura duce la hemoragie internă, şoc şi în unele cazuri rare, la moartea pacientei. Partea bună este că, în ziua de azi există posibilitatea de a diagnostica, monitoriza şi trata sarcina extrauterină, fără ca mama să fie în pericol”, a adăugat dr. Seceleanu.

Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de durere abdominală, întârzierea menstruaţiei, sângerare vaginală sau secreţie vaginală maronie. În acelaşi timp, femeile se pot confrunta cu simptome asemănătoare celor din sarcină, adică tensiune mamară, micţiuni frecvente sau greaţă şi vărsături. De precizat că în jumătate dintre cazuri simptomele lipsesc, prima manifestare fiind dată de ruperea trompei uterine.

Simptomele sarcinii ectopice rupte sunt reprezentate de durere acută,

sângerare vaginală, ameţeală, scăderea tensiunii arteriale, leşin, şoc etc. De asemenea, în astfel de situaţii se poate produce şi eliminarea spontană a embrionului de la nivelul trompei uterine (avort tubar), ceea ce poate duce la sângerare severă, ce necesită tratament chirurgical sau la o sângerare minimă ce nu necesită decât monitorizare. Dr. Seceleanu a completat că sarcina ectopică nu se vindecă niciodată de la sine, ea necesită tratament odată diagnosticată.

Totuşi, trebuie să ştiţi că suspiciunea unei sarcini extrauterine poate fi clarificată cu un examen ginecologic şi o ecografie, urmate de un tratament adecvat, având ca obiectiv sănătatea mamei şi posibilitatea apariţiei unei noi sarcini normale în viitor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.