31 August 2020
273 accesări
0 comentarii

Sursa foto The San Diego Union Tribune

Sursa foto The San Diego Union Tribune

În caz că nu ştiaţi, colesterolul este o substanţă care intră în compoziţia membranelor ce înconjoară şi protejează ficatul, măduva spinării, creierul şi alte ţesuturi. Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, o bună parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar ceea ce este în exces se depozitează în organism, pe pereţii vaselor de sânge, în timp ducând la apariţia a diferite tipuri de afecţiuni.

Trebuie precizat că, atunci când este în valori optime, colesterolul favorizează o serie întreagă de procese biochimice vitale: îmbunătăţeşte şi reglează sistemul imunitar; protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza şi de a produce energie; ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron). Totodată, acesta contribuie la protejarea sistemului cardiovascular şi musculatura întregului corp, dar în acelaşi timp este responsabil pentru sinteza neurotransmiţătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale.

Totodată, este vital în creşterea, dezvoltarea şi cicatrizarea ţesuturilor, ajută la sintetizarea vitaminei D3 şi sprijină procesul de digestie şi contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat).

Medicii spun că există, însă, o serie de factori care influenţează creşterea valorii colesterolului peste 200 mg/dl şi duce la apariţia dezechilibrului. Aceştia fac referire la fumat, consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate, obezitatea şi sedentarismul, vârsta.

„Profilaxia primară constă în schimbarea stilului de viaţă. Înlocuiţi produsele prăjite, alimentele de tip fast-food, grăsimile saturate (untul, untura, grăsimea animală), dulciurile rafinate cu legume crude, gătite la abur, fierte sau coapte, alimente care conţin grăsimi nesaturate (avocado, carnea de peşte, seminţele de in măcinate). În plus, înlocuiţi orice tip de alcool cu ceaiurile care au efecte benefice asupra colesterolului şi trigliceridelor: ceaiul roşu, ceaiul verde, hibiscusul, ceaiul de ghimbir, ceaiul de mentă”, este sfatul medicilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU