12 Aprilie 2021
658 accesări
0 comentarii

Vă miroase gura urât și oricât de mult v-ați spăla pe dinți, mirosul tot nu dispare? Într-o astfel de situație, este evident că aveți de-a face cu halena fetidă, iar acest fenomen poate fi cauzat, în primul rând, de alimentele care duc la formarea plăcii bacteriene, dar și de alte afecțiuni, cum ar fi boli ale laringelui, esofagului sau chiar ale stomacului.

De foarte multe ori, simptomele asociate halenei sunt următoarele: existența unei membrane albicioase pe suprafața dorsală a limbii, gura uscată, depuneri de tartru la baza dinților. În alte situații, oamenii au saliva groasă și de aici nevoia de a curăța constant laringele, dar sunt și situații în care respirația urât mirositoare este însoțită și de senzația de arsură a limbii, gust acru sau metalic.

„De-a lungul timpului, s-a constatat că la persoanele care suferă de halitoză, cauza se explică prin existența bacteriilor anaerobe orale, de fapt, aceleași tipuri de bacterii care sunt frecvent asociate cu apariția bolilor gingivale, parodontita și gingivita. Practic, atunci când mâncăm noi, mănâncă și ele, iar o alimentație bogată în proteine, favorizează dezvoltarea bacteriilor. În același timp, cei care au contact cu fumătorii sunt familiarizați cu mirosul specific al respirației caracteristice. Fumătorii suferă cel mai adesea de patologii dentare și gingivale care determină apariția halenei. Totuși, și o gură uscată poate fi un mediu propice pentru halenă, asta pentru că saliva conține compuși care ucid bacteriile și este un fel de apă de gură naturală pentru organism”, a explicat dr. Ramona Constantin.

Un tratament împotriva respirației urât mirositoare cauzată de gura uscată, este consumul constant de lichide. Totodată, halena poate apărea ca efect secundar al unor tipuri de medicamente, de genul antihistaminicelor, antidepresivelor, diureticelor sau a unor medicamente antianxietate. De asemenea, mirosul care vine din gura unei persoane cu boală parodontală activă este atât de distinctiv, încât un medic dentist poate da un diagnostic corect, chiar înainte de a începe examinarea. În plus, infecțiile căilor respiratorii superioare și alergiile pot crea o hipersecreție care cade pe partea din spate a limbii unei persoane.

Așa că, tratamentul halitozei trebuie început cu asanarea cavității bucale, prin a reduce cantitatea de microorganisme, concomitent cu reducerea formării de compuși volatili. Acesta se realizează prin metode mecanice și chimice. Tocmai de aceea, metodele personale și profesionale de igienă orală au un rol extrem de important în controlul respirației urât mirositoare.

Înainte de toate, însă, este recomandată curățarea atentă a gurii, revitalizarea și protecția gingiilor, folosind apa de gură, prevenirea depunerii tartruui printr-un periaj corect. În acest proces, nu uitați nici de limbă, care trebuie curățată foarte bine. În plus, puteți folosi ața dentară, pentru a vă curăța spațiile interdentare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU