26 Aprilie 2018
1068 accesări
0 comentarii

Scarlatina este o boală eruptivă contagioasă, specifică vârstei copilăriei, care este determinată de diferite tipuri de streptococi. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie caracteristică, urmată de descuamare tegumentară.

Potrivit dr. Ionica Ciortan, medic specialist pediatru, perioada de incubaţie este de 1-4 zile.

Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, durere de gât, adenopatii latero-cervicale bilaterale, dureroase la palpare, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături.

Erupţia începe să apară mai întâi pe gât, apoi pe părţile laterale ale toracelui sau spate, iar de la distanţă pare un roşu uniform.

„De aproape, însă, se observă că este formată din puncte micuţe, roşii (papule), aspre la pipăit, dispuse pe pielea înroşită. Erupţia se întinde pe tot corpul, dar regiunea din jurul gurii rămâne palidă. Faringele este foarte roşu, iar după un timp şi limba va fi roşie, începând de la margini.

Incidenţa maximă este în sezonul rece, toamna târziu, iarna şi primăvara. De obicei, sunt afectaţi copiii din grupa de vârstă 1-10 ani. Rar, poate apărea la cei sub vârsta de un an, deoarece aceştia prezintă în sânge anticorpi protectori de la mamă şi lipsa receptorilor specifici.

Tratamentul corect se stabileşte de către medic, în urma unui consult clinic general”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU