Sfatul medicului
1988 accesări 28 Mai 2017 0 comentarii

Scorul Apgar, prima "notă" din viaţa copiilor

La naştere, fiecare copil primeşte „o notă”, în funcţie de rezultatele evaluării făcute de medicul neonatolog, imediat ce copilul este scos din burta mamei, indiferent dacă aceasta naşte prin operaţie cezariană sau pe cale vaginală. Astfel, nu toţi copii primesc „nota” 10, însă asta nu înseamnă că ei nu sunt la fel de sănătoşi ca cei ce au acest scor Apgar. Cu toate acestea, dacă nou-născutul are un scor Apgar prea mic, înseamnă că are anumite probleme şi trebuie să primească îngrijiri speciale din partea medicilor de profil.

„Scorul Apgar se efectuează la 1 şi la 5 minute după naştere şi urmăreşte pulsul (numărul de bătăi cardiace pe minut), respiraţia, tonusul muscular, răspunsul la stimuli şi culoarea pielii nou-născutului. Denumirea vine de la dr. Virginia Apgar, cea care a elaborat procedura. Majoritatea bebeluşilor se încadrează între şapte şi zece puncte, dar unul cu nota mai mică de şapte va avea nevoie de îngrijiri speciale imediat după naştere. Părinţii nu trebuie să se sperie dacă nou-născutul nu are 10 la naştere. Indiferent de nota primită, el va lupta, iar primii săi paşi în viaţă vor porni încet, dar sigur”, explică specialiştii de la Spitalul Euromaterna.

xxx

Spitalul Euromaterna asigură asistenţă medicală femeii gravide şi nou-născutului sănătos, dar şi celor cu risc crescut, având capacitatea de a rezolva întreaga gama de patologie specifică, asistenţă medicală ginecologică în cazuri complexe, precum şi în domeniul diagnosticului şi tratamentului infertilităţii prin tehnici de reproducere asistată. Oferă multiple facilităţi de diagnostic şi tratament. Este singurul spital privat din Dobrogea care îngrijeşte nou-născuţii prematur. Pentru programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.