Boli şi afecţiuni
219 accesări 16 Februarie 2021 0 comentarii

Sensibilitatea pronunţată la frig indică, deseori, o arteriopatie diabetică

Arteriopatia este o boală care afectează arterele membrelor inferioare şi este caracterizată prin dezvoltarea unor blocaje în interiorul vaselor, care provoacă micşorarea calibrului şi diminuarea circulaţiei sângelui. Ca urmare, ţesuturile şi muşchii hrăniţi de acestea nu mai sunt oxigenaţi corespunzător (ischemie), situaţie observată mai ales în timpul efortului, când consumul de oxigen este mai mare.

Cea mai frecventă cauză de arterită este ateroscleroza, de aceea mulţi pacienţi arteritici prezintă tulburări circulatorii şi la nivelul arterelor coronare ale inimii sau ale creierului. Potrivit dr. Viorel Ispas, la un diabetic cu arteriopatie sunt sugestive următoarele simptome: sensibilitatea pronunţată la frig, parestezii, aceste fenomene fiind declanşate la efort sau din cauza anumitor poziţii ale corpului şi fiind asimetrice la nivelul picioarelor şi gambelor.

Paresteziile reprezintă tulburări senzoriale ce survin ca o deviere de la sensibilitatea diabeticului, care percepe în mod difuz, variat şi polimorf senzaţie de amorţeală, furnicături, înţepături de ace, senzaţie de rece, arsură, oboseală etc.

Senzaţia de amorţeală este o manifestare clinică premonitorie, putând fi chiar primul simptom al tulburării circulatorii. Pe de altă parte, senzaţia de mâncărime este de multe ori chinuitoare şi este cauzată de ischemie.

Senzaţia de rece, cu sau fără modificările de culoare ale pielii, este prezentă atât în arteriopatia diabetică, dar mai des în neuropatia diabetică periferică.

„Senzaţia de arsură indică un stadiu mai avansat al insuficienţei arteriale. Apoi, hipoestezia reprezintă o tranziţie de la senzaţia de amorţeală la insensibilitate şi anestezie completă, care se instalează brusc, odată cu apariţia ischemiei acute. Hipoestezia creează o situaţie periculoasă, deoarece, prin scăderea sensibilităţii ţesuturilor, bolnavul nu-şi mai protejează piciorul şi nu mai simte acţiunile traumatismelor, cu apariţia ulterioară de infecţii supraadăugite şi chiar eventuale ulceraţii ischemice.

Hiperestezia poate fi extrem de pronunţată în unele situaţii, încât chiar atingeri foarte uşoare ale teritoriului ischemic produc dureri insuportabile. De asemenea, senzaţia de oboseală apare din cauza perturbărilor metabolice musculare. Durerea este un simptom dominant cu semnificaţie majoră şi este cauza cea mai frecventă de prezentare la medic. Durerea apare din cauza unor alterări structurale, de natură ischemică, a ţesuturilor, vaselor şi nervilor”, a explicat medicul. În arteriopatia diabetică, a adăugat specialistul, cea mai frecventă este durerea de efort, dar se poate întâlni şi durerea intermitentă de poziţie şi de temperatură, durerea de repaus şi durerea spontană bruscă.

Durerea declanşată de mers, cu caracter de crampă musculară şi repetată în mod regulat, cedând numai la oprirea efortului după un anumit timp, constituie un criteriu clar de diagnostic pentru arteriopatie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.