Sfatul medicului
216 accesări 16 Septembrie 2019 0 comentarii

Sfatul medicului oftalmolog. Controlați-vă ochii, nu aşteptaţi ca boala să se complice!

Cabinetele medicilor oftalmologi sunt vizitate, uneori, şi de pacienţi care acuză probleme grave cu vederea. În urma consultului, aceştia sunt diagnosticaţi cu degenerescenţă maculară, o afecţiune care se manifestă prin deteriorarea vederii centrale, adică a celulelor din partea centrală a retinei, cea care este responsabilă pentru observarea detaliilor în diferite activăţi, cum ar fi cititul sau recunoaşterea feţelor.

Dr. Elena Dumitrescu, oftalmolog, spune că, în cele mai multe cazuri, afecţiunea are o evoluţie foarte rapidă, însă există şi situaţii în care simptomatologia este mai lentă, bolnavul nu îşi dă seama că are o problemă şi, de aceea, nu merge la medic decât atunci când este prea târziu.

„Degenerescenţa maculară reprezintă, practic, o deteriorare a maculei, acea zonă a retinei la nivelul fundului de ochi, care ne permite să vedem detaliile fine. În momentul în care această maculă nu mai funcţionează cum trebuie, oamenii au senzaţia de înceţoşare a vederii şi au impresia că au pete negre pe ochi.

De la caz la caz, degenerescenţa maculară poate afecta vederea de la distanţă sau pe cea de aproape. Aşa că, anumite activităţi, gen cititul unei cărţi, pot deveni un chin. În general, există nişte factori de risc, iar dintre aceştia amintim predispoziţia familială, vârsta, fumatul, dar şi diabetul zaharat sau expunerea la o lumină prea puternică. Înainte de toate, însă, nu trebuie să uităm că şi retina îmbătrâneşte şi între timp, pe ochi se formează mici depozite de drusen cauzate de acumularea de material amorf (lipofuscină). Toate aceste depozite excesive determină apariţia celor două forme de degenerescenţă maculară”, a explicat medicul.

Prima dintre acestea, degenerescenţa uscată sau atrofică, este întâlnită mai ales la persoanele în vârstă, îmbătrânirea fiind principalul vinovat de apariţia afecţiunii, dar şi de subţierea ţesuturilor maculei. În aceste cazuri, pacientul începe să îşi piardă vederea, procesul producându-se treptat.

Apoi, există forma umedă sau exsudativă a bolii, aceasta apărând la un procent mai mic de populaţie.

Specialistul a precizat că acest tip de degenerescenţă maculară apare în momentul în care se formează vase de sânge anormale sub retină. Din aceste vase se scurge fluid sau sânge şi consecutiv este afectată vederea centrală. Partea proastă este că, în aceste situaţii, pierderea vederii se poate produce rapid. Totuşi, persoana afectată este anunţată de apariţia bolii de câteva simptome, precum scăderea acuităţii vizuale.

„Oamenii ar trebui să observe că vederea nu mai este la fel ca înainte. Reţineţi, cu toate că nu duce rapid la orbire, devine invalidantă în timp, aşa că mergeţi la medic la scurt timp după ce realizaţi că ceva nu este în regulă. De ce? Pentru că efectele degenerescenţei maculare asupra vederii pot fi reduse la minim. Nu aşteptaţi ca boala să se complice!”, a completat dr. Elena Dumitrescu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.