Sfatul medicului
303 accesări 06 August 2019 0 comentarii

Sfatul psihologului. Aveţi încredere în voi şi puteţi realiza orice vă propuneţi!

Dacă aveţi încredere în propriile voastre forţe, atunci puteţi face orice. Încrederea de sine este principalul obstacol în realizarea dorinţelor oamenilor, iar efectele lipsei de încredere în sine se manifestă în trei locuri, susţine psihologul Alexandru Pleşea, respectiv pe chip, prin fapte şi prin iluzii.

Tocmai de aceea, lipsa de încredere dereglează prezentul şi viitorul omului, iar individul poate ajunge chiar să-şi piardă familia, locul de muncă şi lucrurile dragi lui, pentru că nu face efortul de a le menţine, adică să investească energie şi sugestii pozitive în ele.

„Astfel, omul care nu-şi alege cuvintele interioare şi trăieşte în iluzii, va fi nemotivat şi neantrenat, pentru că sugestiile sale îi taie constant din orice elan ar avea. Omul care-şi alege cuvintele interioare se apropie de realitate, pentru că o modifică şi o ajută prin însăşi puterea cuvintelor sale. Omul care are încredere în el, înţelege că el este izvorul manifestărilor din viaţa sa. Omul care nu are, înţelege că alţii sunt izvorul şi alţii trebuie să-i facă una sau alta. Prima merge spre sănătate, a două spre nebunie”, a explicat specialistul.

Totodată, psihologul afirmă că lipsa de încredere a unui om este foarte uşor de identificat, deoarece se manifestă prin trei modalităţi foarte vizibile din exterior.

Prima dintre acestea face referire la lipsa de încredere pe chipul omului. „Musculatura feţei, mişcările gurii, nasul, fruntea, sunt primele care se disting atunci când purtătorul nu are încredere în el: muşchii feţei sunt mai încordaţi; mişcările gurii mai mici, nedeschizându-se gura suficient atunci când se vorbeşte, pare că bolboroseşte cuvintele. Apoi, nasul care nu trage aer mai puternic, nevitalizând interiorul. Se observă şi fruntea, care emite primele linii sau riduri de la atâtea momente de încruntare, dileme sau situaţii grele de viaţă”, a subliniat psihologul.

El este de părere că lipsa de încredere de sine se reflectă prin faptele omului. Ca urmare, fără încredere, omul face mai puţin, iar cu încredere, mai mult.

„Încrederea este energia care materializează mai rapid dorinţa. În fapte, lipsa încrederii de sine se manifestă prin nematerializarea gândurilor şi vorbelor, pentru că mintea este cea care pune piedică prin formarea ei precedentă: nu sunt suficient de inteligent, nu am suficiente resurse, nu mă simt competent etc”, a adăugat Alexandru Pleşea.

El spune că lipsa de încredere de sine se poate exprima şi prin iluziile omului.

„Încrederea de sine, fără iluzii, este să faci tot ce este mai bine pentru tot ce ai în faţa ta. Încrederea de sine cu iluzii este să faci ce poţi pentru ce este în faţa ta, gândindu-te la altceva în timp ce faci (dacă speli vase, te gândeşti la planul de mâine; dacă munceşti, te gândeşti la ieşirea de diseară etc). Un astfel de comportament este împotriva dorinţelor reale de a materializa, pentru că mintea stă ocupată cu ce nu este în faţa omului. Astfel, încrederea de sine este iluzie”, conchide psihologul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.