06 Februarie 2019
1397 accesări
0 comentarii

Vă sperie duşurile reci? Nu ar trebui, spun specialiştii, pentru că acestea pot fi chiar benefice pentru organism.

„Milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare din lumea întreagă încă fac baie în apă rece, în fiecare zi, iar predecesorii noştri au făcut asta timp de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă au cunoscut beneficiile expunerii la rece de zeci de ani. Atleţii, de exemplu, au folosit această metodă pentru a se recupera. În practică, s-a descoperit că expunerea imediată la frig urmată de un program intens de exerciţii fizice facilitează recuperarea cu eficienţă. Un duş rece de 3-4 minute în fiecare zi vă poate oferi beneficii profunde de ordin psihologic şi fiziologic”, este de părere psihologul Alexandru Pleşea.

Specialistul crede că există cel puţin şase motive pentru care duşurile reci ar trebui să intre în programul nostru zilnic. În primul rând, duşurile reci ar reduce inflamaţiile. Psihologul consideră că terapia cu duşuri reci contribuie la redirecţionarea sângelui de la zonele periferice spre vasele de sânge profunde, limitând inflamaţia şi îmbunătăţind circulaţia sângelui. Apoi, apa rece vă obligă să respiraţi adânc, iar în acest fel se ridică nivelul oxigenului.

„Corpul va împinge sângele spre organe, rezultând o circulaţie mai bună, care echivalează cu efectul obţinut atunci când faceţi exerciţii moderate. Dacă aţi sărit vreodată într-un lac îngheţat, ştiţi că nu ieşiţi adormiţi

dintr-o astfel de experienţă”, explică psihologul Alexandru Pleşea.

Foarte important, duşurile reci ajută la arderea grăsimilor, pentru că ele cresc rata metobolismului, care are un efect benefic în ceea ce priveşte acţiunea de ardere a grăsimilor. Practic, acestea stimulează producerea grăsimilor maronii sănătoase, diferite de grăsimile albe şi moderează zahărul din sânge. Totodată, există păreri că duşurile reci vă oferă o imunitate mai bună.

„Există multe dovezi că expunerea repetată la rece ridică imunitatea. Un studiu efectuat pe înotătorii care au fost expuşi la rece în mod repetat, a demonstrat că ei s-au adaptat la stresul oxidant. Astfel, rezultatul numit de oamenii de ştiinţă «întărire» este răspunsul în urma expunerii la presiunile naturale, care face ca sistemul nervos să aibă o mai mare toleranţă la stres şi la boli”, a adăugat specialistul.

Stare de spirit îmbunătăţită

Nu în ultimul rând, vorbim despre o stare de spirit îmbunătăţită. Aici trebuie precizat că există dovezi care susţin teoria potrivit căreia duşurile reci îmbunătățesc starea de spirit. De asemenea, există probe care sugerează că un duş rece - din cauza densităţii ridicate ale receptorilor de rece de pe pielea noastră - trimite un val de impulsuri electrice către creier, dând astfel un efect anti-depresiv.

În cele din urmă, o bălăceală la temperaturi mai scăzute ţine şi de voinţă. „Am auzit că voinţa este ca un muşchi şi cu cât exersăm mai mult, va deveni mai puternică şi avem o cantitate mică pe care o putem folosi în fiecare zi, până se epuizează. Este adevărat şi că pentru a ne întărim voinţa, un duş rece dimineaţa poate avea acelaşi efect ca 100 de flotări. Este greu la început, dar vom ajunge să aşteptăm cu entuziasm această rutină, iar când vom privi în urmă peste şase luni sau un an, vom realiza că am devenit alţi oameni. În cele din urmă, duşul rece este o atitudine nouă pentru sănătate pe care corpul o foloseşte pentru longevitate. Memoria vie, procesele şi funcţiile interne, vindecarea proprie, recuperarea vitalităţii sunt cu adevărat menţinute şi ajutate prin voinţa celui care face câte un scurt duş rece pe zi”, este concluzia psihologului Alexandru Pleşea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU