18 Februarie 2019
586 accesări
0 comentarii

Deseori, proaspetele mămici se confruntă cu o mulţime de întrebări, dileme şi probleme legate de îngrijirea nou-născutului. Ele nu ştiu sigur cum pot stimula copilul, din momentul în care s-a născut şi până la vârsta de trei luni, se frământă legat de dezvoltarea sa psihică şi emoţională, nu sunt convinse în privinţa jucăriilor pe care trebuie să i le ofere etc.

Potrivit Alexandrei Badea, psihopedagog şi logoped, bebeluşii dorm foarte mult în acest interval, dar atunci când sunt treji, li se poate stimula, în primul rând, simţul tactil.

„Oferiţi-i micuţului mângâieri tandre, sărutări, atingeri pe fiecare parte a corpului: pe cap, pe frunte, pe obraji, nas, bărbie, mâini, piept, burtică, spate, picioare. Deschideţi-i uşor pumnii şi atingeţi-i degetele până la vârf. Apoi, puneţi-vă degetul în pumnul bebeluşului pentru ca el să îl strângă şi gâdilaţi-l uşor în tălpi. Toate aceste atingeri stimulează receptorii simţului tactil care sunt pe tot corpul şi care se activează mult în această perioadă. De asemenea, ori de câte ori puteţi, contactul piele pe piele este minunat”, a precizat specialistul.

Pentru a-i stimula simţul auditiv şi limbajul, este nevoie ca părinţii să-i vorbească micuţului tot timpul, să îi spună fiecare lucru pe care urmează să îl faceţi, ca de exemplu: „Acum o să îţi schimb scutecul, acum vei face baie şi te aşezi în apă, haide să te îmbraci, băgăm mai întâi mâna dreaptă pe mânecă, apoi mâna stângă, vrei să mănânci?”.

Alexandra Badea este de părere că, chiar dacă pare că ei nu înţeleg mare lucru din ceea ce li se spune, este foarte important să audă vocea adulţilor, pentru a se simţi în siguranţă. Mai mult decât atât, micuţii se arată extrem de încântaţi şi atunci când li se cântă, li se recită poezii, li se spun poveşti scurte ori ascultă sunete din natură.

Pentru simţul vizual, în schimb, ghemotocul de om are nevoie de imagini cu contrast puternic, cele mai potrivite fiind cele alb-negru.

„El începe să distingă chipul apropiat, atunci când este ţinut în braţe şi în aceste momente este foarte important să îl priviţi în ochi, să îi zâmbiţi sau chiar să faceţi figuri diferite, gen mirată sau foarte încântată. De asemenea, este foarte important să observăm starea de spirit a copilului, dacă vrea şi îi face plăcere să primească stimularea noastră de orice fel ar fi ea. Spre exemplu, dacă este relaxat, zâmbeşte, ceea ce înseamnă că este momentul potrivit pentru a acţiona. Acestea ar fi în mare activităţile pe care le puteţi face la această vârstă cu bebeluşii voştri”, a completat psihopedagogul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU