06 Septembrie 2017
4533 accesări
0 comentarii

Potrivit medicilor specialişti de la Spitalul Euromaterna, Sindromul TORCH reprezintă, de fapt, acronimul medical al unui grup de cinci sau mai multe infecţii congenitale, cel mai frecvent de natură virală, care afectează fătul sau nou-născutul şi care i-au fost transmise acestuia intrauterin, de la mamă.

Cele cinci infecţii sunt: toxoplasmoza, rubeola, cytomegalovirusul şi herpesul simplex, dar la acestea se mai adaugă şi altele.

Toxoplasmoza este o boală parazitară. Din cauza riscului mare de malformaţii, în cazul infecţiei în trimestrul 1, femeia are ca primă opţiune încheierea sarcinii. Despre rubeolă, medicii ne spun că este o infecţie virală, ce apare, de cele mai multe ori, în copilărie. Contactată în cursul sarcinii, infecţia are consecinţe grave, fiind incriminată în apariţia unor malformaţii congenitale importante.

Infecţia cu cytomegalovirus în cursul sarcinii implică un risc foarte crescut de malformaţii, la făt. Unele cazuri pot fi fatale, însă majoritatea nou-născuţilor supravieţuiesc în prezenţa unui tratament adecvat. Infecţia cu virusurile herpes simplex I şi II este şi ea implicată în apariţia diverselor tulburări congenitale, în funcţie de momentul contactării ei.

„Categoria de alte infecţii include: hepatita B, sifilis, infecţia HIV, virusul varicelo-zosterian, fiecare având semne şi simptome specifice sau mai puţin specifice, în funcţie de diverşi factori. Ca urmare, fiecare infecţie asociază un prognostic diferit. Unele infecţii pot fi tratate eficient cu antibiotice (cum este cazul toxoplasmozei şi sifilisului), altele au vaccin preventiv (în special rubeola şi varicela zoster)”, explică specialiştii Spitalului Euromaterna.

Semnele sindromului TORCH

Simptomatologia este, de cele mai multe ori, asemănătoare, indiferent de infecţia propriu-zisă. Cele mai frecvente semne şi simptome sunt febra, alimentaţia dificilă, echimozele la nivelul mucoaselor şi/sau tegumentelor, mărirea în volum a splinei, a ficatului, icter, tulburări de auz, anomalii la nivelul ochilor şi alte simptome mai puţin specifice.

Toate infecţiile determină afectări oculare, nervos centrale şi tegumentare şi se caracterizează, în special, prin apariţia microcefaliei şi calcificare cerebrală focală.

„În general, mama are simptomatologie minoră, puţin exprimată clinic, sau uneori doar febră moderată. Infecţia este severă în cazul fătului, având prognostic nefavorabil, iar uneori determină avortul spontan. Infecţia poate să apară oricând pe parcursul sarcinii, iar transmiterea ei se face pe cale sangvină, indiferent de trimestrul de sarcină.

Din cauza afecţiunilor pe care le determină, este foarte importantă diagnosticarea intrauterină a sindromului TORCH. Copiii născuţi cu un astfel de sindrom vor prezenta probleme grave de sănătate: hepatosplenomegalie, corioretinită, malformaţii fetale, icter, trombocitopenie, anomalii ale sistemului nervos central, infecţii cerebrale, infecţii ale meningelui cerebral, microcefalie, malformaţii cardiace, cataractă, surditate, retard mintal, diateze hemoragice cu potenţial fatal”, mai spun medicii.

Cum se depistează afecţiunea

În momentul actual, există o serie de teste paraclinice care pot obiectiva infecţia nou-născutului. Cel mai important este denumit, simplu, testul TORCH şi cuprinde, de fapt, un grup de analize de sânge care stabilesc prezenţa anticorpilor specifici şi nivelul concentraţiei lor sangvine. Rezultatele testului TORCH pot fi apoi confirmate şi prin alte analize: în cazul toxoplasmozei, rubeolei şi sifilisului se poate recolta lichid cefalorahidian, în cazul cytomegalovirusului diagnosticul este confirmat prin analiza urinei, iar în cazul infecţiei cu herpes simplex, se recomandă recoltarea de probe biopsice tisulare.

„Testul nu necesită o pregătire specială a pacientului. Procedura este lipsită de complicaţii, însă poate exista riscul de apariţie locală a unor mici hematoame sau celulitei (inflamarea ţesutului celular), ca urmare a puncţionarii tegumentelor. Testul este considerat negativ, dacă nivelul de anticorpi (IgM), direcţionaţi împotriva particulelor virale, este normal. Rezultatele sunt pozitive când IgM depăşeşte semnificativ concentraţiile acceptate ca fiind normale”, concluzionează specialiştii.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Spitalului de obstetrică şi ginecologie Euromaterna, 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU