Sfatul medicului
316 accesări 18 Octombrie 2019 0 comentarii

Sfatul specialiştilor „Euromaterna”. Ce trebuie să ştiţi despre histerectomie

Chiar dacă este o intervenție neplăcută, pe care nicio femeie nu și-o dorește, totuși, histerectomia este recomandată de către medici în unele situații. Practic, această histerectomie este o intervenție care constă în îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului.


În cele mai multe cazuri, aceasta este o procedură chirurgicală folosită în tratamentul afecțiunilor ginecologice, care nu au răspuns pozitiv la alte variante de tratament. Indicațiile histerectomiei sunt: hemoragii masive în timpul menstrelor, fibroame uterine, prolaps uterin, endometrioză sau adenomioză, durere pelvină cronică etc.


Potrivit specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, histerectomia poate fi efectuată la sediul unităţii medicale, în manieră clasică sau pe cale laparoscopică.


„Histerectomia laparoscopică reprezintă îndepărtarea chirurgicală, minim invazivă, cu multiple beneficii, a uterului. Aceasta are şi o serie de avantaje, cum ar fi durerea postoperatorie redusă, durata scăzută de internare şi recuperare, sângerare minimă, şi mai ales, risc scăzut de infecţii. În plus, operaţia se poate face şi în rate. Mai multe informații aflaţi la numărul de telefon 0733.443.839”, au precizat specialiştii „Euromaterna”.
Precizăm că, la ora actuală, histerectomia este cea mai frecventă operație ginecologică majoră, fiind deseori singura opțiune de tratament menită să salveze viața pacientei.


Există mai multe tipuri de histerectomie: subtotală, în care se excizează doar corpul uterului, fără colul uterin, și totală, în care se înlătură uterul împreună cu colul. Totodată, fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia și anexectomia, adică excizia ovarelor, uni sau bilaterală.


De regulă, histerectomia reprezintă o soluție permanentă pentru hemoragiile uterine anormale, adenomioză şi nu numai. Intervenţia este indicată în tumorile maligne de ovar, uter și col uterin, iar uneori, și în boala inflamatorie pelvină și prolapsul de uter.


Pacientele trebuie să știe, însă, că există mai multe soluții terapeutice de înlăturare a uterului. Acest tip de intervenție se poate efectua prin mai multe modalități: abdominală, vaginală sau asistată laparoscopic. Efectuarea unei histerectomii pe cale laparoscopică este indicată atunci când histerectomia vaginală nu este posibilă. Laparoscopia presupune efectuarea a 4-5 incizii mici pe peretele abdominal și introducerea în abdomen a instrumentelor medicale de mici dimensiuni, dar și a unei camere video conectată la monitorul digital.


Apoi, în caz de endometrioză, metoda facilitează inclusiv excizia focarelor extrauterine. Atunci când este suspectată o endometrioză severă sau o boală adezivă pelviană, este preferată histerectomia laparoscopică față de histerectomia vaginală, iar în comparație cu histerectomia abdominală, histerectomia laparoscopică se asociază cu o durere mai mică, are un risc mai mic de infecție și necesită o internare mai scurtă în spital.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.