Sfatul medicului
212 accesări 16 Septembrie 2019 0 comentarii

Sfatul specialiştilor „Isis”. În ce situaţii este recomandat cerclajul

În unele situaţii, femeilor li se recomandă să facă cerclaj cervical, aceasta fiind o procedură chirurgicală indicată pentru a menţine colul uterin închis pe toată perioada celor nouă luni de sarcină. Potrivit specialiştilor Spitalului „Isis” din Constanţa, procedura constă în coaserea colului uterin cu un fir gros, care va împiedica alunecarea bebeluşului spre exterior, deci un avort spontan sau o naştere prematură.

„Inevitabil, atunci când vorbim despre cerclaj, trebuie să abordăm şi problema incontinenţei cervico-istmică, mai exact, dilatarea colului fără ca femeia însărcinată să resimtă chiar şi cea mai mică formă de durere. Pentru că acest lucru are loc mai devreme decât trebuie, viaţa copilaşului din uter este în pericol. În mod normal, colul uterin rămâne închis până aproape de finalul celor 40 de săptămâni de sarcină, când începe să se dilate progresiv în timpul travaliului. Cerclajul se face sub anestezie generală intravenoasă. Desigur, veţi stabili împreună cu medicul ginecolog ce tip de anestezie este indicată în cazul dumneavoastră”, au arătat medicii.

Un alt sfat este ca, înainte de efectuarea procedurii amintite, viitoarea mămică să nu aibă contact, începând cu momentul efectuării cerclajului şi până după naştere. Totodată, se recomandă repausul la pat, în poziţie orizontală, mai ales după luna a cincea şi fără efort.

De obicei, cerclajul se efectuează între săptămâna a 12-a şi a 21-a, urmând ca, după această intervenţie, femeia să se afle sub monitorizare, fie în clinică, fie la domiciliu, timp de 24 - 48 ore. În tot acest timp, se vor monitoriza uterul şi eventualele contracţii uterine ce ar putea să apară.

Desfacerea firului se efectuează, de obicei, în săptămâna a 37-a de sarcină, fără anestezie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.