29 Noiembrie 2016
10332 accesări
0 comentarii

Deşi personalităţile noastre sunt distincte şi încep să se manifeste încă din viaţa intrauterina, semnificaţiile mişcărilor pot fi diferite de cele pe care le avem după naştere. Specialiştii spun că agitaţia este, de cele mai multe ori, un semn bun, de creştere într-un mediu matern favorabil (placenta cu funcţie normală, lichid în cantitate normală, o dezvoltare normală a fătului). Pe de altă parte, un făt liniştit, „timid”, poate ascunde o suferinţă serioasă.


„După 24 de săptămâni, trebuie să simţiţi în fiecare zi mişcările copilului, iar după 28 de săptămâni trebuie simţite cel puţin 10 mişcări energice, în 2 ore. În interiorul uterului fătul «vede» şi «aude», mulţumită mamei, orice stimul pozitiv, liniştitor (muzică plăcută, voce calmă etc.), ce va duce la relaxarea sa. Dacă mediul în care creşte nu este favorabil (lichid puţin, placentă îmbătrânită, consum de tutun sau droguri, stres matern, alimentaţie de proastă calitate etc.), bebeluşul, instinctiv, se va mişca mai puţin, pentru a evita expunerea la factorii de stres şi pentru «a apăra» organele vitale (creierul şi inima)”, explică dr. Coralia Ştefănescu, medic primar obstetrică şi ginecologie, coordonator al departamentului de medicină materno-fetală, Spitalul Euromaterna.


Dacă vi se pare ca fătul este prea timid, încercaţi să îi oferiţi o masă dulce. În următoarele 30-40 minute, va deveni activ. Dacă este în continuare prea timid, trebuie să vă consultaţi, de urgenţă, medicul curant. Pentru detalii şi programări, puteţi apela numărul de telefon 0241.605.555.

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU