17 Septembrie 2018
675 accesări
0 comentarii

Pentru cele care nu ştiu, în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” puteţi depista trisomiile 13, 18, 21 şi aneuploidiile cromozomilor sexuali X şi Y prin intermediul unui screening prenatal non-invaziv.

„Testul prenatal neoBona este un test ADN apărut ca alternativă la procedurile invazive de extragere a ADN fetal (din vilozităţile coriale sau din lichidul amniotic). Testul poate fi recomandat în orice sarcină, însă este indicat în mod special în câteva situaţii. Acesta se recomandă atunci când screening-ul prin dublu şi triplu test sugerează un risc crescut pentru trisomie, dar şi atunci când mama are vârsta peste 35 de ani. De asemenea, testul trebuie făcut când, deşi recomandate, procedurile invazive nu sunt acceptate”, au explicat medicii de la „Euromaterna”.

Testul prenatal neoBona se efectuează în cadrul Departamentului de Medicina Materno-Fetală.

Mai multe detalii şi programări la telefon 0241.60.55.55.

Trisomia este o anomalie genetică ce se caracterizează prin prezenţa unui fragment de cromozom sau a unui cromozom întreg, în trei exemplare în locul a două exemplare, cum ar fi normal.

Trisomia 21 este anomalia cea mai frecventă, fiind prezentă la unul din 1.000 de copii. La acest moment, există mai multe forme de trisomie 21, cea mai des întâlnită fiind trisomia 21 liberă, completă şi omogenă. Prezenţa acestui cromozom 21 suplimentar antrenează câteva caracteristici comune, dar fiecare persoană poate avea semne diferite. Un factor important în apariţia anumitor semne îl constituie caracteristicile genetice ale familiilor celor doi părinţi, pentru că un copil cu trisomie primeşte, la fel ca orice copil, cromozomi de la ambii părinţi.

De obicei, cele mai multe persoane cu trisomie 21 au o deficienţă intelectuală, mai mică sau mai mare.

Trisomia 21 poate fi sesizată si prin prezenţa anumitor caracteristici la nivelul feţei - cap rotund, nas cu bază aplatizată, colţurile pleoapelor orientate în sus, mâini şi picioare scurte, înălţime mică. Acestea nu sunt, însă, general valabile, excepţiile întâlnindu-se foarte des.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU