07 Ianuarie 2021
625 accesări
0 comentarii

Medicii din lumea întreagă oferă îndrumări și sfaturi în timpul pandemiei de Covid-19 pentru populație. Mai mult decât atât, aceștia afirmă că toate acestea sunt necesare pentru menținerea sănătății mintale.

„Noile realități ale muncii de acasă, șomajul temporar, școlarizarea la domiciliu a copiilor și lipsa contactului fizic cu alți membri ai familiei, prieteni și colegi necesită timp pentru a deveni o obișnuință. Adaptarea la schimbările stilului de viață, gestionarea fricii de a contracta virusul și îngrijorarea pentru persoanele apropiate, care sunt deosebit de vulnerabile, sunt provocatoare pentru noi toți. Toate aceste modificări pot fi deosebit de dificile pentru persoanele cu afecțiuni mintale”, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța.

Pentru a face față stresului, este indicat să faceți pauze de la vizionare, citire sau ascultare de știri, inclusiv de social media. Apoi, este necesar să aveți grijă de corpul dumneavoastră, să respirați adânc, să meditați, să încercați să mâncați mese sănătoase, echilibrate și mai ales să faceți exerciții fizice în mod regulat.

De asemenea, este nevoie să vă faceți timp să vă relaxați ori să apelați la medic dacă stresul influențează negativ activitățile zilnice, timp de câteva zile la rând. De ce? Pentru că persoanele cu condiții preexistente de boli mintale trebuie să continue tratamentul și să fie conștiente de simptomele noi sau de agravarea acestora. Referitor la copii, este clar că lor le este greu să înțeleagă ce văd online sau la televizor sau ce aud de la alte persoane, astfel încât pot fi deosebit de vulnerabili la sentimentele de anxietate, stres și tristețe.

Tocmai de aceea, o discuție deschisă și de susținere cu copiii dumneavoastră îi poate ajuta să înțeleagă, să facă față și chiar să contribuie la ajutor pentru ceilalți. Un alt sfat este să discutați cu cei mici, să le spuneți de existența acestui virus, să fiți sinceri și să le explicați adevărul într-un mod prietenos.

Totodată, în relația cu ei, trebuie utilizat un limbaj adecvat vârstei, urmăriți-le reacțiile și fiți sensibili la nivelul lor de anxietate. Înainte de toate, însă, arătați-le cum să se protejeze pe ei înșiși și pe prietenii lor, verificați dacă sunt stigmatizați și vorbiți cu ei cât mai des.

De asemenea, spuneți-le copiilor că este posibil ca, la un moment dat, să manifestați, dumneavoastră sau ei, anumite simptome similare cu cele ale răcelii sau gripei comune, dar că nu trebuie să se sperie nejustificat în fața acestei posibilități.

Nu uitați că adulții pot înțelege de ce copiii se simt neliniștiți și îngrijorați de Covid-19. Liniștiți copilul, explicându-i că boala provocată de noul coronavirus este, în general, moderată, mai ales la copii și tineri. Mai departe, putem să le reamintim copiilor că avem la îndemână o serie de măsuri eficiente pentru a ne proteja și pentru a-i proteja pe cei din jur, dar și pentru a simți că avem mai mult control asupra situației: să ne spălăm frecvent pe mâini, să nu ne atingem fețele și să păstrăm distanța socială.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU