13 Iunie 2019
1735 accesări
0 comentarii

Foarte mulţi copii mici se îmbolnăvesc de rujeolă, iar atunci când apar astfel de situaţii, părinţii trebuie să ia câteva măsuri pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii bolii, indicate de medic. Potrivit dr. Andra Manoliu, medic de familie, acest lucru se face prin izolarea pacienţilor diagnosticaţi cu boala acută, dar şi prin vaccinare, care previne atât boala, cât şi transmiterea virusului în mediu.

„Imunizarea se efectuează la 12 luni, cu un rapel la vârsta de 5-7 ani. Există o perioadă de risc, între 6-12 luni şi chiar mai devreme la copii alimentaţi artificial, întrucât anticorpii din laptele matern nu mai sunt suficienţi pentru protecţia bebeluşului. În situaţii epidemiologice deosebite, se poate efectua vaccinarea mai devreme, începând cu vârsta de nouă luni, cu rapel la 12 luni şi la 5-7 ani, în ideea de a face o formă mai uşoară de boală (anticorpii postvaccinali nu sunt la un nivel suficient de protector sub 12 luni) şi, mai ales, de a preveni complicaţiile”, a declarat medicul.

Complicaţiile se referă la crupul rujeolic- faringita acută obstruantă, bronşiolită, pneumonia interstiţială, bronşite, bronhopneumonii de suprainfecţie, encefalită cu incluzii, leucoencefalită posteruptivă etc.

Dr. Manoliu a mai spus că în urmă cu câţiva ani exista pe piaţă gamaglobulină, care se putea administra în momente precoce de la contactul infectant, în ideea de a face o formă mai uşoară de boală. În prezent, la fel se poate încerca prin vaccinare precoce, în primele trei zile de la contactul confirmat, tot în speranţa dezvoltării unei forme uşoare de boală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU