16 Mai 2019
333 accesări
0 comentarii

Colesterolul, dacă nu depășește valorile normale, este o substanță benefică pentru organism. Acesta se regăsește în fiecare celulă a organismului şi are funcții importante în procesul de digestie, în producerea de hormoni şi în generarea vitaminei D. Colesterolul este produs în mod natural de organism, în ficat, însă provine şi din alimente. Există de asemenea, şi alimente care stimulează producția de colesterol, printre care uleiul de palmier şi uleiul de cocos.

Mai multe studii arată că acesta are un rol important, regăsindu-se în fiecare celulă a organismului uman, fiind responsabil pentru o serie de procese biochimice vitale ce au loc în organism. În primul rând, colesterolul reglează sistemul imunitar şi sistemul de apărare al organismului. Totodată, colesterolul este responsabil şi pentru transportarea lipidelor şi a altor grăsimi în corp, protejând arterele, venele şi musculatura întregului corp.

Medicii susţin că, la un adult, nivelul optim de colesterol este sub 200 mg/dl. Până la 239 mg/dl, colesterolul este la limita normală. Tot ce depășește concentrația de 240 mg/dl înseamnă un colesterol ridicat. Există şi câteva metode de a ține nivelul colesterolului sub control, dintre acestea se numără diminuarea consumului de grăsimi săturate, prăjelile, maioneza, dulciurile, produsele de patiserie, mezelurile, intrând în această categorie. Grăsimile saturate duc în timp la acumularea colesterolului în pereții arteriali şi la blocarea arterelor. Este recomandat să mâncăm în schimb pește, avocado, semințe şi nuci. Fumatul, sedentarismul şi stresul duc toate la creșterea cantității de colesterol „rău” din sânge şi la sedimentarea lui pe vasele de sânge, iar mișcarea scapă de aceste probleme. Atunci când depunem un efort fizic susținut, timp de cel puțin 20 de minute, organismul epuizează foarte repede cantitatea de glucide din sânge şi începe să ardă grăsimi. În felul acesta, grăsimile care nu au putut fi eliminate de ficat nu mai sunt stocate pe alte organe, ci sunt transformate în energie. Consumul de tutun scade valorile colesterolului bun și crește riscul formării unor cheaguri de sânge. Fumătorii sunt expuși unor probleme grave precum ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular. Consumul excesiv de alcool duce la creșterea nivelului de trigliceride din sânge, ceea ce îi predispune pe cei care consumă alcool la boli cardiovasculare. Printr-un consum mai moderat se reduce și riscul de a avea aceste probleme de sănătate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii