Sursa Cancer Today

Sursa Cancer Today
Sursa Cancer Today
Sănătate
112 accesări 01 Iunie 2020 0 comentarii

Sindromul Cushing crește concentrația cortizolului în sânge

În afara bolilor obișnuite, specialiștii pun, uneori, în cabinetele lor pacienților diagnosticul de sindrom Cushing. Acesta este un complex de semne și simptome cauzate de hipersecreția hormonului adrenocorticotrop și respectiv hiperstimularea suprarenalelor. Altfel spus, crește concentrația cortizolului în sânge sau secreția cortizolului independent de concentrația adrenocorticotropului, cât și administrarea exogenă de corticosteroizi.

Cauzele ce duc la apariția acestei afecțiuni sunt intoxicațiile, traumatismele craniocerebrale, neuroinfecțiile. Totodată, expunerea îndelungată la nivelul crescut de cortizol duce la multiple semne clinice și simptome. Așadar, caracteristicile clinice ale sindromul Cushing se referă la obezitate, depunerea țesutului adipos la nivelul feței, apariția firelor de păr groase, închise la culoare, ondulate, în locuri specifice bărbaților, atrofia mușchilor proximali și chiar osteoporoză.

Dr. Loredana Anghel afirmă că diagnosticul se stabilește în baza examenului clinic, a examenelor de laborator și a celor paraclinice.

Pacienții care au dezvoltat sindromul Cushing în urma administrării îndelungate a corticosteroizilor trebuie să discute cu medicul curant în vederea reducerea nivelului de corticosteroizi, administrarea de preparate nonsteroidiene, dacă acestea pot reduce simptomele.

De precizat că reducerea administrării acestora se efectuează doar la indicațiile medicului curant și sub supravegherea acestuia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.