15 Iulie 2019
625 accesări
0 comentarii

Soia şi produsele din soia au câștigat, în ultimul timp, teren ca alternativă la carne pentru vegetarieni şi nu numai. La o simplă căutare pe internet, găsim însă şi o droaie de informații despre pericolul pe care l-ar ascunde soia.

Unul dintre marile avantaje ale consumului de soia este acela că poate înlocui multe mâncăruri dăunătoare pentru sănătate. Iar atunci când vorbim despre soia sub formă de păstăi foarte tinere de fasole soia, tofu şi orice tip de lapte şi spunem că este mai sănătoasă decât carnea, ne referim la faptul că este o excelentă sursă de proteine, fibre, vitamine şi minerale, fără colesterol rău şi fără grăsimile saturate care abundă în carne, specifică csid.ro.

Unele campanii de alimentație sănătoasă au încercat să impună o dietă în care o zi pe săptămână să fie fără carne, știut fiind că aceasta, mai ales cea roșie, crește riscul de cancer, boli cardiovasculare, diabet şi obezitate. Nu există însă decât dovezi foarte firave că soia ar reduce acest risc. Deși se spune că soia scade colesterolul, calmează bufeurile, previne cancerul de sân şi pe cel de prostată, te ajută să slăbești şi micșorează riscul de osteoporoză, toate acestea sunt rezultatele preliminare ale unor studii neconvingătoare, potrivit Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard.

Soia are şi o parte întunecată, cea mai notabilă fiind legată de faptul că s-ar putea să vă afecteze hormonal. Când mănânci multă soia, există riscul să perturbi sistemele sensibile la estrogen, inclusiv pe cel reproductiv. Posibilul rol al consumului de soia în cancer este unul incert şi se recomandă femeilor care au un risc crescut de a dezvolta cancer la sân sau la ovare, cancere care sunt sensibile la hormoni, să discute cu medicul despre oportunitatea unei diete pe bază de soia.

Pentru că fiecare individ este diferit, este imposibil de stabilit care este cantitatea potrivită de soia. Aceia care vor să obțină un aport de proteine în mod rezonabil şi sănătos, fără a se confrunta cu posibilele efecte negative date de soia, trebuie să ştie că nu e nevoie să consume soia la fiecare masă pentru a înlocui toate celelalte alimente precum laptele sau brânza obișnuită. Puţină soia în alimentație poate fi un obicei sănătos de a obține proteine în lipsa cărnii. Pentru adulții sănătoși, abordarea pentru soia ar trebui să fie aceea ca şi pentru zahăr, cafea şi alcool. Moderația este cheia!

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii