02 Noiembrie 2020
464 accesări
0 comentarii

Este clar, copiii trebuie să doarmă mai mult decât adulţii. Mulţi părinţi se întreabă, însă, de câte ore de somn au nevoie cei mici. Specialiştii spun că hormonul de creştere se eliberează în organismul copiilor mai ales în timp ce dorm. Tocmai de aceea, o dereglare a activităţii acestui hormon poate duce la probleme grave, ce pot varia de la iritabilitate, lipsă de concentrare, rezultate slabe la şcoală până la întârzieri de creştere.

„În timpul nopţii se produce şi creşterea unui copil. Dacă somnul nu este în proporţii normale, hormonul nu se secretă corespunzător, iar copilul poate fi afectat de nanism hipofizar”, este de părere dr. Radu Braga. Astfel, preşcolarii au nevoie de 10 până la 12,5 ore de somn pe noapte, iar copiii care merg deja la şcoală au nevoie de 9,5- 11,5 ore. În concluzie, pe lângă o alimentaţie sănătoasă, lipsa stresului şi mişcare, somnul este considerat a fi cel mai important factor care poate ajuta în procesul de creştere al unui copil. Înainte de toate, însă, un somn suficient contribuie la restabilirea energiei copilului, până la abilitatea creierului de a face diferite conexiuni.

Practic, fără un program de somn adecvat pot apărea probleme de creştere, procesul fiind încetinit sau chiar împiedicat, apărând astfel nanismul. În plus, un copil obosit nu mai dă randament în ceea ce face şi este foarte nervos, stresat. Medicul afirmă că printre cele mai frecvente semne care arată că un copil nu a dormit suficient se numără slăbiciunea şi letargia în timpul zilei, dificultăţile de concentrare, dar şi dificultatea de a se trezi dimineaţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU