Boli şi afecţiuni
355 accesări 03 Iulie 2018 0 comentarii

Soseşte colacul de salvare pentru bolnavii cu accident vascular cerebral

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că, începând cu anul viitor, toate spitalele judeţene de urgenţă din ţară vor avea un centru special, în care să poată fi trataţi pacienţii cu accident vascular cerebral (AVC).

„Partea de neurologie afectează cel mai mult calitatea vieţii unor pacienţi post-traumatic, adică accidente vasculare şi alte diagnostice. În primul rând, ne gândeam să definim foarte clar recuperarea neurologică. Dorim să înfiinţăm aceste centre de stroke în fiecare spital judeţean. La acest moment, avem deja 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcţiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la Bucureşti, într-un centru de pregătire. Sper ca acest program naţional să înceapă să funcţioneze din plin, de la 1 ianuarie 2019”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

În acest sens, în scurt timp vor fi încheiate colaborări între unităţile de primiri urgenţe, serviciile de ambulanţă, SMURD, astfel încât pacientul să ajungă în maxim trei ore la spital, pentru a i se putea face tromboliza.

Pe plan local, medicii neurologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) îşi doresc de foarte mult timp un astfel de centru, pentru că zeci de pacienţi sunt transferaţi lună de lună la diferite clinici universitare din ţară, tocmai din lipsa acestui serviciu de urgenţă. Ca urmare, unitatea de stroke este strict necesară pentru bolnavii din judeţul nostru, a căror viaţă atârnă uneori de un fir de aţă. Mai mult decât atât, în unitatea de stroke ar putea fi tratate toate acele persoane care suferă de accident vascular cerebral şi care, de cele mai multe ori, are legătură cu vârsta, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul.

Tromboliza măreşte şansele de supravieţuire ale bolnavilor

„Exact acelaşi lucru se face şi în cazul infarctelor cerebrale, iar acest lucru se numeşte tromboliză, doar că aceasta trebuie făcută în unitatea de stroke. Pentru a-i salva, însă, pe cei cu accident vascular ischemic, este necesar ca ei să ajungă la noi în aşa-zisa fereastră terapeutică, adică în primele patru ore de la producerea accidentului, pentru ca acel cheag să poată fi dizolvat, cu ajutorul trombolizei. În acest fel, bolnavul poate fi recuperat de cele mai multe ori, fără să rămână cu deficit neurologic sau tulburări de limbaj. Practic, el poate fi redat statusului anterior, deci, cu cât ajunge mai repede la spital şi cu cât aceste demersuri sunt făcute mai repede, cu atât şansele lui să rămână fără sechele sunt mai mari. Oricum, sunt nişte condiţii foarte clare, care hotărăsc ca un bolnav să beneficieze de această terapie modernă”, a declarat dr. Ildiko Toldişan, medic specialist neurolog.

În mod normal, un accident vascular acut de tip hemoragic şi ischemic trebuie să fie monitorizat cel puţin 24-48 de ore; or, acest lucru înseamnă o secţie de terapie intensivă neurologică, cu consulturi care să se facă în primele ore şi bolnavul să poată fi urmărit şi dacă apar orice fel de complicaţii, precum embolii pulmonare etc.

De precizat că aceste unităţi de stroke ar putea trata bolnavii cu accident vascular acut, iar pacienţilor li s-ar putea face tromboliză, în primele ore de la producerea accidentului vascular, care poate fi salvatoare pentru bolnavi.

Ce este tromboliza? Practic, bolnavilor li se injectează o substanţă care dizolvă cheagul situat pe vasul de sânge şi care o astupă. În acest fel, se dă drumul la fluxul sanguin să circule, iar blocajul rămâne la minimum.

De reţinut, tromboliza trebuie aplicată în primele ore de la producerea atacului cerebral, în aşa numita „fereastră terapeutică”. Chiar dacă nu este posibilă aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate nişte criterii clinice şi paraclinice foarte stricte), asistenţa acestor bolnavi într-un serviciu de specialitate măreşte şansele de supravieţuire şi de recuperare.

Xxx

Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă aproximativ 75% din atacurile cerebrale şi este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sânge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin şi, în consecinţă, a aportului de oxigen şi glucoză în teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv. În cazul acestui diagnostic, se ajunge, deseori, la pierderea definitivă a ţesutului cerebral, dar şi sechele pe viaţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.