Sfatul medicului
124 accesări 12 Februarie 2021 0 comentarii

Spălarea în exces cu produse agresive poate provoca mâncărimi

Vă mănâncă pielea? Aveţi deja urme pe corp de la scărpinături? Da, senzaţia de mâncărime poate fi extrem de păcătoasă şi poate crea un disconfort real, care, mai departe, poate afecta calitatea vieţii în mod vizibil.

Desigur, toate aceste mâncărimi pot avea cauze diverse, motiv pentru care identificarea lor corectă este necesară, pentru instituirea celui mai potrivit tratament. Potrivit dr. Emilia Ghinea, mâncărimile cutanate nu trebuie neapărat să vină cu modificări vizibile ale pielii şi, tocmai de aceea, acestea pot fi asociate cu roşeaţă, pete sau băşici, piele uscată, crăpată. În plus, în unele zone, pielea se poate îngroşa sau începe să sângereze. Ca urmare, îngrijirea la domiciliu, de la hidratarea zilnică şi folosirea de produse blânde de curăţare, până la îmbăierea cu apă călduţă pot ajuta la ameliorarea problemei măcar pe moment. Cu toate acestea, tratarea pe termen lung necesită identificare şi îndepărtarea cauzei care stă la baza afecţiunii.

De regulă, una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii cutanate este reprezentată de pielea uscată, consecinţă a factorilor de mediu, cum ar fi vremea excesiv de caldă sau rece sau chiar umiditate scăzută. Din această cauză, curăţarea şi spălarea în exces cu produse mult prea agresive cu pielea pot provoca aceste mâncărimi.

Totodată, bolile de piele precum xeroza, dermatita, psoriazisul, arsurile, cicatricile, muşcăturile de insecte şi urticaria pot cauza la rândul lor senzaţia de mâncărime cutanată. În unele cazuri însă, mâncărimea de lungă durată a pielii poate reprezenta chiar un simptom al unor boli mai grave ca bolile sanguine, diabet, afecţiuni ale rinichilor sau ficatului, HIV sau semne de glandă tiroidă hiperactivă.

„În acelaşi timp, dacă senzaţia de mâncărime apare odată cu începerea unui nou tratament, atunci aceasta ar putea fi cauza. Pe de altă parte, la anumite substanţe, pielea poate dezvolta o reacţie alergică, iar nichelul, prezent în multe produse pe care le folosim în mod curent, de la telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, până la fermoare şi catarame este una dintre cele mai frecvente cauze. Alte substanţe care pot provoca reacţii alergice ale pielii includ: lac de unghii, parfumuri, şampoane etc”, a explicat medicul.

Cert este că, dacă mâncărimea nu dispare în urma tratamentului administrat acasă, dacă este gravă şi dacă recidivează sau este asociată cu alte simptome, atunci este recomandată o vizită la medicul dermatolog. Din păcate, numai acesta poate diagnostica cu exactitate natura afecţiunii, recomandând o schemă potrivită de tratament în funcţie de fiecare caz în parte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.