27 Mai 2020
636 accesări
0 comentarii

De regulă, atunci când este nevoie să facem ceva, ne folosim de mâna dreaptă, dar există şi oameni care nu se descurcă decât ajutându-se de mâna stângă, aceştia fiind însă mai puţini.

Cei ce folosesc mâna stângă pentru treburile care, în mod obişnuit, se fac cu dreapta, stângacii, cum sunt denumiţi generic în popor, sunt o minoritate. Ei nu reprezintă decât aproximativ 10% din populaţie, precizează specialiştii exquis.ro.

Aşadar, a fi stângaci este fie o caracteristică genetică (moştenită de la unul dintre părinţi), fie una congenitală (din naştere). În cel de-al doilea caz, se pare că este vorba despre o consecinţă a unui nivel anormal de ridicat al testosteronului din uterul mamei.

Dacă faptul de a fi stângaci poate părea pentru unii banal, se pare, totuşi, că această anomalie este şi unul dintre punctele comune la subiecţii suferind de patologii autoimune, mai ales o maladie tiroidiană şi alte câteva maladii inflamatorii ale intestinului, precum maladia lui Crohn şi colita ulceroasă.

În plus, faptul că părinţii şi cei din învăţământ încearcă să îi forţeze pe copii să redevină dreptaci poate genera tulburări comportamentale la ei. Din nefericire, această practică nu a dispărut în unele dintre ţări. Conform unui studiu danez recent, stângacele au un risc mai mare decât dreptacele de a se îmbolnăvi de cancer la sân, înainte de menopauză.

Există însă şi o parte bună: se spune că stângacii au o memorie mai bună decât dreptacii şi o îndemânare crescută în multe sporturi, precum fotbalul, tenisul, boxul şi scrima.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU