15 Iulie 2019
905 accesări
0 comentarii

Stretchingul este important nu doar pentru cei care fac sport la nivel de performanță, ci şi pentru sportivii amatori sau chiar pentru persoanele care nu practică exerciții fizice în mod regulat. Indiferent din ce categorie faci parte, aceste exerciții de întindere pot fi făcute cu ușurință şi pot fi adaptate condiției tale fizice, aducând o serie de beneficii importante pentru sănătatea fizică şi mentală.

Constituit dintr-o serie de mișcări de întindere, stretchingul este conceput pentru dezmorțirea articulațiilor şi tonifierea mușchilor. Se poate executa fie ca exercițiu de sine stătător, fie după o încălzire ușoară a musculaturii înainte de exercițiul fizic, specifică health.com.

Stretchingul este una dintre cele mai ușoare metode de a vă menține sănătatea fizică. Menține mușchii supli, te pregătește pentru mișcare şi te ajută să faci trecerea zilnică de la sedentarism la activitate fizică, fără un efort prea mare.

Printre efectele benefice ale stretchingului se numără îmbunătățirea şi corectarea posturii. Mișcările de întindere a spatelui, pieptului şi umerilor ajută la alinierea corespunzătoare a coloanei vertebrale, îmbunătățind postura şi eliminând durerile, tensiunea sau disconfortul de la nivelul spatelui. De asemenea, exercițiile de stretching au rolul de a reda libertatea mișcărilor. Chiar şi persoanele de vârsta a treia sunt încurajate să execute zilnic mișcări moderate de întindere a musculaturii.

O sesiune de stretching, chiar şi una scurtă de 10-15 minute, contribuie la eliberarea endorfinelor în organism. Acordă cinci minute dimineața pentru a realiza mișcări de întindere, pentru a te energiza, seara, după o zi solicitantă, pentru a te relaxa sau chiar în timpul zilei, într-o scurtă pauză de la muncă.

Dacă aceste exerciții sunt o noutate pentru tine sau pur şi simplu vrei să știi cum se realizează corect şi eficient, urmează câţiva paşi. În primul rând, întinde muşchiul până la limita sa maximă. Atunci când întinzi mușchiul, nu încerca să depășești limita de flexibilitate prin forțarea întinderii. Forțând o articulație peste limitele sale, vei suprasolicita mușchii şi țesuturile conexe şi implicit riscurile de accidentare vor fi mai mari. Încordează mușchiul în poziția de întindere pentru 15-20 de secunde. Poți crește timpul acordat fiecărei poziții pe măsura ce avansezi la 20, 30 sau chiar 60 de secunde. Evită orice mișcare bruscă în timpul stretchingului pentru a împiedica încordarea mușchilor şi reducerea flexibilității.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii