Sfatul medicului
282 accesări 11 Aprilie 2018 0 comentarii

Suferinţa din dragoste, boală reală! Afectează inima la fel ca un atac de cord

Stresul emoţional sever poate provoca o afecţiune cardiacă ce se manifestă ca un atac de cord, au descoperit cercetătorii. În timpul unui atac, muşchiul inimii slăbeşte atât de mult, încât nu îşi mai poate exercita funcţiile.

Cardiomiopatia Tako-tsubo, sau „sindromul inimii frânte”, este declanşat de evenimente traumatice din viaţă, cum ar fi o suferinţă din dragoste.

În timp ce studiile anterioare sugerau că daunele cauzate sunt temporare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Aberdeen au descoperit acum că efectele pot fi permanente, ca după un atac de cord.

În cadrul studiului, care a fost finanţat de British Heart Foundation, echipa de medici a examinat, timp de doi ani, cu ajutorul ultrasunetelor şi RMN-ului, 37 de pacienţi care sufereau de această afecţiune.

Rezultatele au fost uimitoare. Specialiştii au reuşit să demonstreze că pacienţii păstrează la nivelul ţesutului muscular al inimii leziuni netratabile.

Potrivit unui alt studiu realizat de Harvard Medical School, mai mult de 90% dintre cazurile raportate se întâlnesc la femei cu vârste cuprinse între 58 şi 75 de ani.

„Tako-tsubo este o boală devastatoare care poate să lovească brusc oameni sănătoşi”, a explicat profesorul Jeremy Pearson. „Am crezut odată că efectele acestei boli sunt temporare, dar acum înţelegem că le poate schimba oamenilor tot cursul vieţii”, a adăugat acesta.

În prezent, nu există un tratament pe termen lung pentru pacienţi, deoarece se credea că aceştia se pot recupera complet, chiar şi fără prea mult efort.

Această nouă cercetare arată însă că există efecte pe termen lung asupra sănătăţii inimii, aşa că cei diagnosticaţi vor avea nevoie de un tratament similar cu al pacienţilor care se luptă cu insuficienţa cardiacă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.