01 Februarie 2021
327 accesări
0 comentarii

Ştiaţi că iaurturile, orezul şi morcovul fierte, alături de pâinea prăjită acţionează ca veritabile absorbante naturale ale gazelor care se acumulează firesc în tubul digestiv? Dacă nu, încercaţi să introduceţi pe viitor, în alimentaţie, şi aceste alimente.

De multe ori constatăm că pantalonii sau rochiile, fustele stau pe noi gata să crape, deşi nici vorbă de ivirea unor kilograme în plus. De vină în acest caz pot fi balonările provocate de acumularea de gaze în tubul digestiv. Uneori această senzaţie poate deveni chiar dureroasă fiind resimţită în tot abdomenul.

„În tubul digestiv există o floră de fermentaţie. Alimentele descompuse produc gaze care acumulate în exces duc la această balonare.

Tocmai de aceea, cantitatea exagerată de gaze intestinale poate avea drept cauze un dezechilibru al florei de fermentaţie, o predispoziţie naturală către aşa ceva sau o alimentaţie bogată în produse care stimulează un astfel de proces de fermentaţie cum sunt de exemplu laptele dulce, varza, fasolea, mazărea sau cartofii”, precizează dr. Cecilia Roşu.

Aşa că, dacă vrem să ne ferim de neplăcerile provocate de balonare atunci trebuie să acţionăm asupra acestor cauze. Ca urmare, trebuie evitate alimentele care ne dau acest disconfort şi înlocuite cu iaurturile, de exemplu, care aduc o floră de bună calitate, pâinea prăjită, orezul şi morcovul fierte care acţionează ca nişte veritabile absorbante naturale. La fel şi cărbunele care se poate procura de la farmacie, cu menţiunea că doza administrată în cazul acestuia din urmă nu trebuie să depăşească indicaţia medicală.

De asemenea, lichidele carbonatate trebuie şi ele înlocuite cu apa plată sau cu ceaiuri care asigură o hidratare corespunzătoare fără a umfla stomacul şi a crea o senzaţie de presiune. Atenţie, însă! Apa consumată în timpul mesei poate fi chiar o sursă de balonare, deoarece odată cu ea înghiţim şi aer, astfel că este bine ca lichidele să fie îngurgitate la finalul mesei.

Totodată, felul în care mestecăm alimentele este şi el important pentru a nu introduce în stomac noi cantităţi de aer, mai ales dacă ştim că avem o predispoziţie naturală către balonare. Pe lângă regimul alimentar adecvat, medicii recomandă mişcarea, ştiut fiind că sedentarismul este o altă cauză a apariţiei balonării. Tranzitul intestinal este mai lent la persoanele sedentare, iar cu cât alimentele stau mai mult în stomac cu atât ele fermentează mai tare, iar cantitatea de gaze este mai mare. În plus, poate apărea constipaţia, o altă neplăcere legată direct de un tranzit intestinal deficitar.

Nu în ultimul rând, stresul are şi el partea sa de contribuţie la durerile de stomac, întrucât ne face să înghiţim aer pe care nu-l mai putem da apoi afară. Prin urmare, se acumulează în stomac şi îl umflă. Alte cauze ale balonării pot fi dismenoreea, menstruaţia, sindromul ovarului polichistic sau diverse parazitoze.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU