01 Iunie 2020
707 accesări
0 comentarii

Din păcate, diabetul zaharat de tip I şi II (insulino-dependent) şi obezitatea încep să apară la vârste tot mai fragede ale copiilor, spun specialiștii. Mai grav este că, în toate spitalele din țară, inclusiv la Constanța, sunt luați în evidență copii şi tineri cu fibroză hepatică, acestea fiind consecinţe ale obezităţii.

În ultimii ani, a precizat preşedintele Societăţii Române de Diabet şi Endocrinologie Pediatrică, prof. dr. Iulian Velea, s-a constatat o incidenţă a cazurilor de diabet de tip I la grupa mică de vârstă, de până la cinci ani, fără a putea avea o explicaţie.

„Intră, probabil, în discuţie şi anumiţi factori virali, anumite virusuri. Este o suspiciune, dar nu avem date. Intră în discuţie factorul imunologic, adică apariţia autoanticorpilor îndreptaţi împotriva pancreasului propriu, declanşată de un factor pe care noi nu-l cunoaştem. Intră în discuţie toate virozele pe care le fac copiii.

În plus, s-a dovedit că există vârfuri de morbiditate primăvara şi toamna, perioade care coincid cu cele în care copiii fac viroze. Nu putem spune care este virusul, intră în discuţie inclusiv virusurile hepatice, gripale, paragripale. Copiii fac foarte multe viroze, dar majoritatea trec prin ele fără a face diabet, în timp ce unii fac diabetul de tip I”, a precizat specialistul.

Potrivit medicului, în România s-au făcut foarte puţine studii referitoare la obezitatea copilului, cel mai recent datând din anul 2016, care a indicat faptul că, în unele zone, incidenţa de obezitate pediatrică este cea mai mică, iar în altele, cea mai ridicată.

„Din păcate, diabetul este din ce în ce mai răspândit la tineri. Până acum câţiva ani, aceasta era o formă de diabet considerată apanajul vârstei de 40 de ani plus. În prezent, din cauza creşterii dezechilibrelor la copii - supraponderalitatea, obezitatea, dislipidemii, a răspândirii alimentaţiei proaste şi a sedentarismului -, diabetul zaharat tip 2 a ajuns să apară la grupe mici de vârstă”, a declarat, la rândul său, Luminiţa Florea, specialist nutriţie.

Pentru a preveni apariţia acestei boli, părinţii ar trebui să le cultive celor mici un stil de viaţă echilibrat şi mai ales să nu uite că ei sunt exemplul pe care îl vor urma copiii, inclusiv în alimentaţie. Totodată, este necesar ca adulţii să acorde o atenţie sporită alimentelor sănătoase, să promoveze mişcarea, nu sedentarismul şi să le verifice tot timpul greutatea corporală.

„Fie că vorbim de o problemă de exces (obezitate, greutate mare) sau deficit (anorexie etc), rezolvarea stă în identificarea cauzei şi nu în tratarea efectului”, a completat specialistul.

La nivel local, în judeţul Constanţa, există la ora actuală în jur de 40.000 de pacienţi cu diabet, din care câteva sute sunt copii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU