25 Octombrie 2022
157 accesări
0 comentarii

Persoanele care sunt diagnosticate cu tahicardie se confruntă cu o creștere a frecvenței cardiace, care face ca inima să bată mai repede decât în mod normal. De obicei, la o persoană sănătoasă care se află în repaus, normal înseamnă între 60 și 100 de bătăi pe minut, în timp ce, la cineva cu tahicardie, bătăile depășesc 100 pe minut.

Această tahicardie este clasificată în mai multe tipuri. În general, există două mari grupe: tahicardie atrială, care își are originea în camerele superioare ale inimii, numite atrii, și tahicardie ventriculară, care începe în camerele inferioare ale inimii, numite ventriculi. Potrivit dr. Elena Velicu,

un ultim tip de tahicardie se referă la cea anxioasă, întâlnită destul de frecvent, dar care nu este singura cauză a creșterii ritmului cardiac. În general, poate fi vorba despre boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet, apnee în somn, probleme cu tiroida, anemie sau utilizarea anumitor substanțe. Prin urmare, consultați un medic.

Tahicardia anxioasă este un semn că emoțiile nu sunt gestionate așa cum ar trebui. Mai mult decât atât, reprezintă o problemă de sănătate în sine, este un semnal de alarmă. „De cele mai multe ori, stilul de viață haotic favorizează stresul, care duce la stări de anxietate, provocând o serie de probleme fizice și psihologice. În principiu, tahicardia anxioasă nu este considerată o problemă gravă de sănătate și nu are consecințe majore. Cu toate acestea, anxietatea în sine poate deveni cronică și poate fi un factor de risc pentru patologii mai complicate”, este de părere medicul.

Partea bună a lucrurilor este că tahicardia anxioasă durează doar câteva minute. În ciuda acestui fapt, puteţi avea impresia că este un atac de cord sau o afecțiune periculoasă. Prin urmare, este important să învățați să o recunoașteți și să o gestionați atunci când apare. În cazul persoanelor cu anxietate, acestea sunt mai susceptibile la a dezvolta boli de inimă pe termen lung. De obicei, anxietatea este normală atunci când apare ca răspuns la un stimul care implică riscuri sau pericole şi este sigur că aproape toți oamenii au trăit un asemenea episod de-a lungul vieții.

Un lucru diferit se întâmplă atunci când anxietatea este trăită în mod continuu, fără să existe o cauză rezonabilă pentru aceasta. Tulburarea de anxietate este prezentă dacă simptomele sunt experimentate mai mult de șase luni. La ora actuală, se estimează că între 5 și 11% din populație suferă de această problemă. În ceea ce priveşte anxietatea cronică, aceasta stresează inima și poate slăbi sistemul cardiovascular pe termen lung. În cazuri severe, poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Totodată, hormonii și substanțele eliberate în stările de stres cresc tensiunea arterială sau vasoconstricția. Din păcate, dacă ritmul cardiac este prea mare, inima nu poate pompa în mod eficient sângele oxigenat în restul corpului. În aceste circumstanțe, pot apărea și alte simptome, cum ar fi palpitațiile, dificultățile de respirație, vertijul și amețelile, oboseala, slăbiciunea, durerea în piept și leșinul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU