
Tărâţele reprezintă produsul obţinut prin decorticare şi măcinare, din stratul dur, exterior, al cerealelor, în timp ce făina provine din corpul făinos al bobului. Tărâţele, fie de grâu, secară, orz sau ovăz au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogate în fibre, magneziu, seleniu, fier, vitaminele B1, B3, B6, folat, vitamina E și compuşi fenolici cu rol antioxidant. Potrivit specialiștilor, cele obținute din grâu conţin fibre insolubile, care conduc la normalizarea digestiei, precum şi fibre prebiotice benefice pentru flora intestinală. Datorită acestor proprietăți, ele pot susţine sănătatea digestivă, prevenind constipaţia şi sunt asociate cu un risc scăzut de boli de inimă, cancer de colon și tulburări metabolice, cum ar fi diabetul. Cele de ovăz și orz sunt, pe de altă parte, surse excelente de fibre atât insolubile, cât și solubile (dizolvabile în apă), care formează o substanţă uşor gelatinoasă la nivel gastric. Astfel, contribuie la limitarea absorbţiei de grăsimi şi zahăr, prevenind creşterea nivelului de colesterol şi a celui glicemic în sânge, a riscului de boli de inimă, diabet, dar şi a anumitor tipuri de cancer. În plus, fibrele ajută la menţinerea siluetei. Persoanele care suferă de afecţiuni dermatologice pot beneficia de o ameliorare a simptomelor datorită compoziţiei cu rol antioxidant şi antiinflamator al tărâţelor de grâu şi mai ales de ovăz.