Sursa YouWork for them

Sursa YouWork for them
Sursa YouWork for them
Sfatul medicului
341 accesări 25 Mai 2020 0 comentarii

Teoretic, până la vârsta de 50 de ani, jumătate din populaţie albeşte

În general, oamenii observă primele fire de păr alb în jurul vârstei de 30 de ani. Ele apar, mai întâi, în zona tâmplelor, apoi în restul capului, iar mulţi încearcă din răsputeri să le ascundă. Teoretic, până la vârsta de 50 de ani, jumătate din populaţie şi-a pierdut culoarea din păr în procent de 50%. Când cercetătorii au testat acest principiu, au descoperit că 74% din oamenii cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani au păr alb, cu o intensitate de albire de până la 27%. Conform site-ului „Playtech”, culoarea părului este determinată de melanocite, nişte celule care produc pigmenţi.

Culoarea propriu-zisă depinde de prezenţa şi raţia a două tipuri de melanină - eumelanina (pigmenţi maro şi negri) şi feomelanina (pigmenţi galbeni şi roşii). De asemenea, intensitatea culorii depinde de localizarea părului pe corp. Astfel, genele au cea mai întunecată nuanţă, pentru că au cele mai mari cantităţi de eumelanină, pe când părul de pe bărbie, de la subraţ şi din zona pubiană are adeseori nuanţe roşcate, din pricina cantităţii crescute de feomelanină. În acelaşi timp, albirea părului este determinată de factorii genetici. De exemplu, gemenii identici au tendinţa de a albi la aceeaşi vârstă, în aceleaşi zone şi cu aceeaşi viteză. Nu există, însă, vreo dovadă care să arate că părul albeşte din pricina stresului, dietei sau a stilului de viaţă. Anumite boli pot fi de vină pentru albire, precum vitiligo şi alopecia areata.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.