22 Ianuarie 2016
5791 accesări
0 comentarii

Terapia cu unde de şoc extra-corporale (ESWT- Extra Corporeal Shockwave Therapy) este o metodă non-invazivă, rapidă şi eficientă, folosită pentru reducerea şi eliminarea durerii musculoscheletale. Undele de şoc sunt unde de presiune cu energie mare, concentrate într-un anumit punct al organismului, ameliorând durerea generată de calcificările de la nivelul ţesuturilor, cu reducerea imediată a tensiunilor în ţesuturile musculare şi ligamentoase şi stimulând procesul de vindecare.
Terapia este nedureroasă, durează puţin (aproximativ 5-7 minute), iar şedinţele se fac la interval de 3-5-7 zile. În general, sunt necesare trei şedinţe de tratament. În cazuri deosebite, se pot recomanda până la cinci, maxim şase şedinţe de tratament.
„Efectele undelor de şoc se realizează în special în zonele unde există o impe-danţă, cum ar fi interfaţa os-ţesut moale. Există o îmbunătăţire şi o regenerare în procesul de vindecare a ţesuturilor în următoarele zone şi se observă următoarele efecte: creşterea permeabilităţii membranei celulare prin îmbunătăţirea activităţii canalelor ionice, stimularea diviziunii celulare, stimularea producţiei celulare de citokine; refacerea vaselor sangvine în zona tendoanelor şi a muşchilor, îmbunătăţirea micro-circulaţiei sângelui şi a metabolismului, creşterea concentraţiei factorului de creştere beta 1, efect chemotactic şi mitogenic asupra celulelor osteoblaste; efecte pe mecanismele de vindecare şi remodelare osoasă; dizolvarea calcifierilor fibroblastelor; stimularea producţiei de colagen; reducerea tensiunii musculare; efect analgezic prin diferite mecanisme (distrugerea nervilor aferenţi şi a nervilor receptori, ischemie locală, teoria porţii de control a durerii)”, a explicat dr. Mădălina Iliescu, medic primar recuperare-reabilitare medicală, coordonator Centrul de Recuperare Aqua.

Cui i se recomandă terapia
Avantajele tratamentului cu unde de şoc sunt importante. Astfel, prin aplicaţia localizată a undelor şoc, afectarea ţesuturilor adiacente este nesemnificativă. De asemenea, organismul nu este „supraalimentat” cu medicamente, cu excepţia anesteziei locale de scurtă durată, dacă este nevoie. Efectuând acest tratament, există posibilitatea de a preveni o eventuală intervenţie chirurgicală şi urmările acesteia. Tratamentul se aplică în regim ambulator, indisponibilitatea pacientului la locul de muncă va fi pe o durată minimă; în plus, în cazul sportivilor, timpul de recuperare este redus.
Posibile efecte secundare ale tratamentului cu unde şoc ar fi: eritemele sau inflamaţiile care pot apărea temporar în zona tratată, pierderea senzaţiei corporale sau mâncărimi, hematoame, pete şi tulburări de ritm cardiac la pacienţii cu antecedente.
Tratamentul este indicat pentru pacienţii care suferă de: fascită plantară, exostozele (pintenii calcaneeni), chilodinia/achilobursita, inflamaţii şi calcifieri ale tendoanelor articulaţiei umărului, epicondilita - cotul jucătorului de tenis/golf, sindromul apex patelar şi sindromul de solicitare al tibiei, dureri în zona şoldului sau a tractului iliotibial, boala genunchiului săritorului (tendinita patelară), dureri în zona inserţiilor tendoanelor poplitee, dureri în zona palmară a încheieturii mâinii, exostoza articulaţiilor mici ale mâinii în cazul artrozei de gradul 1, stimularea punctele de acupunctură, punctele dureroase ale muşchilor.
„Tratamentul cu unde şoc este contraindicat la pacienţi cu probleme hematologice, probleme legate de coagulare sau în cazul administrării de anticoagulante sau medicamente cu rolul de subţiere a sângelui.
De asemenea, nu se aplică în sarcină, tromboze, afecţiuni tumorale, polineuropatii, inflamaţii acute, în zona cartilajelor de creştere la copii, la pacienţii aflaţi în tratamente pe bază de corticoizi, în zonele corpului sau pe organele ce conţin gaze, pe zonele din proximitatea nervilor, a vaselor de sânge, a măduvei spinării şi a capului, zona ochilor, miocard, zona inghinală, rinichi, ficat.
Se poate efectua această terapie în centrul nostru, după o consultaţie prealabilă, în urma căreia se stabileşte protocolul de tratament personalizat pe fiecare pacient”
, a completat medicul.

Taguri articol: boli şi afecţiuni boli artroze reabilitare terapie ficat copii durere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii