13 Decembrie 2019
1121 accesări
0 comentarii

Terapia cu plasmă îmbogățită cu sânge, cunoscută sub denumirea de „terapia vampir”, este o metodă terapeutică inovativă care presupune utilizarea propriului sânge pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Terapia cu plasmă îmbogățită cu sânge constă în extragerea, prin centrifugare, a plasmei din sângele bolnavului, care urmează să fie îmbogățită cu trombocite şi administrată bolnavului pentru tratamentul anumitor afecțiuni. Plasma îmbogățită cu trombocite deține în componență un număr de trombocite de 5 sau 10 ori mai mare decât sângele normal.

Procedeul de recoltare și de centrifugare a sângelui durează aproximativ 15 minute și se realizează în condiții de asepsie. Trombocitele astfel activate eliberează numeroși factori de creștere, care asigură refacerea şi repararea totală a vasului de sânge în caz de hemoragie.

Datorită numărului crescut şi a concentrației mari de factori de creștere prezenți în componența plasmei îmbogățite cu trombocite, această metodă terapeutică este larg utilizată în ortopedie şi în cadrul medicinei sportive şi de recuperare, în cazul bolnavilor cu diferite traumatisme ale membrelor, fracturi, întinderi musculare, în cazul bolilor inflamatorii articulare şi în cazul bolnavilor imobilizați la pat, conform romedic.ro.

De asemenea, terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite şi-a dovedit eficiența în cazul bolnavilor diagnosticați cu artroză de stadiul I şi II şi poate fi utilizată ca tratament alternativ în cazul afecțiunilor fără răspuns la administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene şi la terapia fizică administrată.

În dermato-cosmetică, „terapia vampir” poate fi recomandată în următoarele circumstanțe: pentru combaterea vergeturilor, pentru ștergerea ridurilor faciale, în tratamentul acneei şi a cicatricilor postacneice, pentru regenerarea capilare, pentru reîntinerirea facială, cu menținerea elasticității tegumentare, pentru reîntinerirea pielii de pe corp.

Terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite se administrează pe cale injectabilă, subcutanat, în zonele afectate. Cu ajutorul unor seringi de dimensiuni mai reduse, se injectează plasma îmbogățită cu trombocite în spațiul subcutanat, în mai multe puncte, la nivelul zonei afectate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii