24 Septembrie 2018
811 accesări
0 comentarii

Este foarte greu pentru un părinte să-şi dea seama la naşterea bebeluşului dacă acesta aude bine sau nu.

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, bebeluşii cu probleme ale auzului, bebeluşii hipoacuzici, se comportă exact la fel, ca şi cei cu auz normal. Mai grav, aceste deficienţe nu pot fi observate cu uşurinţă în primele luni de viaţă şi tocmai de aceea, testarea de auz are o importanţă majoră.

„Cum se poate depista hipoacuzia la nou-născuţi? Prin intermediul unui aparat special, iar rezultatul se află în câteva minute. Este esenţial ca această testare să se realizeze cât mai precoce, după prima săptămână de la naştere, pentru ca deficienţa să poată fi tratată cât mai eficient.

Testarea este nedureroasă şi neinvazivă şi se efectuează în cadrul Spitalului Euromaterna”, a declarat dr. Victor Loghin, medic specialist ORL.

Testarea auzului este cea mai importantă metodă pentru a-ţi da seama dacă bebeluşul are dificultăţi, însă părinţii şi celelalte persoane din jurul lui trebuie să fie atenţi la mai multe semne care pot da indica o deficienţă auditivă.

Aceste semne pot fi diferite în funcţie de fiecare copil în parte, la fel ca nivelul la care este afectat. Dacă le luăm ca atare, aceste semne (de exemplu dacă bebeluşul doarme buştean sau are colici şi nu se opreşte din plâns chiar dacă vă aduce vocea) nu pot reprezenta un motiv de nelinişte, dar este recomandat să luaţi legătura cu doctorul, dacă cel mic prezintă câteva simptome. În primul rând, trebuie să fiţi atenţi dacă cel mic se sperie sau nu dacă aud un zgomot puternic. Apoi, el nu va reacţiona nici la sunete, muzică sau voci şi nu îl veţi mai putea calma dacă îi vorbiţi. Un alt simptom se referă la faptul dacă micuţul nu se trezeşte dacă doarme într-o cameră liniştită, însă afară este gălăgie şi nu pronunţă nici o vocală până la vârsta de luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU