24 Iulie 2019
726 accesări
0 comentarii

În foarte multe cazuri, femeile însărcinate sunt sfătuite de medicul ginecolog să își facă amniocenteza, aceasta fiind o metodă de detectare a anomaliilor și a bolilor genetice la copilul încă nenăscut.

Potrivit specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, amniocenteza oferă medicului informații clare despre sănătatea și dezvoltarea bebelușului, toate pe baza unei mostre de lichid amniotic. Acest test prenatal poate fi efectuat în cadrul unității medicale menționate.

În general, amniocenteza este o procedură indicată femeilor cu vârsta de peste 35 de ani sau în cazul celor care au avut în trecut probleme cu sarcina (pierderi recurente sau nașteri de copii cu probleme). Medicii spun că amniocenteza este o procedură invazivă, care constă în introducerea unui ac subțire în cavitatea uterină, pentru a se extrage lichid amniotic.

Chiar dacă se vorbește despre ace introduse în burtică, dragi mămici, nu vă speriați! Procedura este una simplă și este bine ca femeile să nu se teamă. Desigur, ca orice altă investigație, și amniocenteza prezintă câteva contraindicații, pentru cele care au alergii la anestezia locală sau pentru cele cu tromboze avansate.

De asemenea, mai există situații în care pacientele au fibroame uterine de dimensiuni mari și procedura nu se poate efectua. În ce constă procedura în sine? Practic, analiza urmărește extragerea de lichid amniotic pentru analiză. Acest lucru se face introducând un ac în uter, apoi în sacul amniotic. Trebuie să știți că investigația nu durează mult, se face cu anestezie locală, așa încât înțepătura nu se simte, dar se simte o presiune la nivelul uterului în momentul extracției de lichid.

În general, spun specialiștii, riscurile sunt de 1% avort spontan în cazul acestei proceduri, dar nu în timpul ei, ci în primele trei zile de la efectuarea procedurii. Avortul poate interveni fie din pricina fisurării sacului amniotic, fie din pricina unor infecții care pot apărea. Desigur, toate acestea pot fi evitate, în cazul în care procedura se efectuează la un medic cu experiență în amniocenteze.

Pentru a preveni aceste neplăceri, mama trebuie să urmeze sfaturile medicului care realizează această procedură.

XXX

Probabil că vă întrebați dacă există o pregătire specială înainte de amniocenteză. Desigur, la recomandarea medicului care efectuează procedura, ar trebui luat un antibiotic înainte, pentru a preveni infecțiile ce pot apărea. Apoi, în cazul în care pacienta ia anticoagulante, acestea trebuie oprite înainte cu 2-3 zile. Există și cazuri în care riscul de tromboză este atât de mare, încât anticoagulantul nu se oprește, dar acest lucru trebuie stabilit înainte cu medicul care efectuează amniocenteza.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU