05 Februarie 2019
1602 accesări
0 comentarii

Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă şi în acest an. Acesta presupune efectuarea gratuită a Testului Babeş-Papanicolau, iar la Constanţa, testarea poate fi efectuată de orice femeie care şi-a început viaţa sexuală şi are vârsta cuprinsă între 21 şi 65 de ani.

Ele se pot adresa fie medicului de familie (cu condiţia ca acesta să fie inclus într-una din reţelele de depistare a cancerului de col uterin ce activează pe raza judeţului Constanţa), fie în mod direct celor două cabinete din reţeaua Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Acestea funcţionează în cadrul Policlinicii nr. 2, acolo unde veţi găsi cabinetul de planning familial al dr. Diana Voiculescu (telefon 0241.503.414) şi CMI Ginecologie al dr. Radu Colojoară (telefon 0732.727.177).

Al doilea loc în care puteţi merge este Medstar General Hospital, care continuă recoltările gratuite pentru acest test, în cadrul Programului Naţional de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin.

Aici, pacienta se va prezenta cu un formular tip primit de la medicul de familie. Ulterior, rezultatele testului vor fi transmise medicului de familie, iar în cazurile în care sunt depistate leziuni precursoare sau incipiente, pacienta va fi îndrumată către medicul ginecolog. Investigaţiile suplimentare şi posibilele intervenţii chirurgicale nu sunt decontate în cadrul Programului Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin.

Potrivit specialiştilor, testul Papanicolau este un examen medical pe care medicii îl iau în considerare pentru testarea împotriva cancerului de col uterin la femei. Testul Papanicolau poate, de asemenea, să dezvăluie modificările celulelor cervicale ce se pot transforma mai târziu în cancer. Acest test este efectuat de către medicul obstetrician şi durează între 10 şi 20 de minute.

Astfel, pacienta va sta aşezată pe masa de consultaţie, cu picioarele fixate ferm în etriere, urmând ca medicul să îi colecteze o mostră din celulele cervicale. Acest beţişor cu proba culeasă va fi plasat apoi într-o substanţă lichidă şi va fi trimis la laborator pentru testare.

Partea bună a lucrurilor este că testul Papanicolau nu doare, însă, în timpul lui aţi putea simţi o uşoară ciupitură sau presiune la nivel cervical. Rezultatele sunt gata în câteva zile şi vor fi negative sau pozitive.

Un rezultat negativ reprezintă o veste bună. Acest lucru înseamnă că medicul nu a descoperit niciun fel de modificare la nivelul celulelor cervicale şi nu este nevoie de încă un test Papanicolau decât peste un an, termenul recomandat pentru a face acest control.

Trebuie să ştiţi, însă, că modificările naturale ale celulelor din colul uterin, cum ar fi vaginita atrofică, apărute la menopauză pot da şi ele un test Babeş-Papanicolau anormal. De obicei, modificările celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecţia s-a vindecat de la sine sau în urma tratamentului. Drept urmare, numai un mic procent din testele Babeş-Papanicolau anormale indică prezenţa unor modificări celulare cervicale, care ar putea evolua spre cancer de col uterin.

Totuşi, chiar dacă rezultatul este pozitiv, nu înseamnă că aveţi cancer, ci este posibil să aveţi o inflamaţie uşoară, care, de multe ori, dispare de la sine. În asemenea caz, se poate să primiţi indicaţia pentru repetarea testului Papanicolau peste câteva luni. Dacă celulele anormale nu au dispărut, medicul va solicita mai multe teste, iar printre astea chiar o colposcopie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU