Sursa foto: Freepik.com

Sursa foto: Freepik.com
29 Februarie 2020
936 accesări
0 comentarii

Dacă te-ai întrebat adesea de ce se zbate ochiul, află că nu este un lucru întâmplător care apare din când în când. Chiar și atunci când ți se pare că nu ai făcut nimic special și că această stare este apărută din senin, în unele cazuri pot exista motive serioase care declanșează zbaterea ochiului.

„Se întâmplă multor persoane. Atunci când simți că ți se zbate ochiul, de fapt mușchiul pleoapei se contractă într-un spasm. Se poate întâmpla de câteva ori la rând sau se poate opri temporar, iar starea va reveni în cursul aceleiași zile”, explică dr. Mark Blecher, specialist oftalmolog.

În general, nu există cauze maligne în spatele acestui fenomen care îți pune la încercare răbdarea, însă este bine să mergi la un consult de specialitate pentru a te asigura că totul este în regulă. Cu siguranță momentul în care ți se zbate ochiul va fi într-un interval nepotrivit și poate fi dificil să remediezi situația și să faci o impresie bună, dar nici nu trebuie să te stresezi foarte tare din acest motiv pentru că este ceva trecător, mai ales dacă descoperi cauza.

O infecție a pleoapelor poate fi motivul pentru care te confrunți cu acest fenomen. Inflamarea pleoapelor, care este adesea cauzată de blefarită, este una dintre cauzele principale ale zbaterii ochiului. Blefarita apare adesea atunci când bacteriile se acumulează pe pleoape, cauzând inflamații și roșeață, ceea ce poate afecta și acțiunea mușchilor de la nivelul ochiului.

Ai un program foarte aglomerat și nu știi cum vei reuși să rezolvi tot ce ai de făcut? Atunci când tocmai într-o astfel de situație începe să ți se zbată ochiul, cauza este mai degrabă stresul sau anxietatea. În momentele stresante producția de cortizol și adrenalină crește, iar mușchii vor fi mai susceptibili decât de obicei. Din păcate, orice tip de stres poate declanșa zbaterea ochiului, indiferent dacă situația durează de câteva zile, luni sau tocmai a apărut și ai multe emoții.

În unele cazuri cafeina din cafea și ciocolată cauzează o hiperactivitate a nervilor și a mușchilor din zona ochiului, ceea ce poate determina zbaterea ochiului. Același lucru se întâmplă și dacă exagerezi cu ceștile de cafea sau bei prea multe sucuri tip cola. Cafeina peste o anumită limită te va predispune la zbaterea ochiului, însă nu este o regulă general valabilă.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii