26 Mai 2023
110 accesări
0 comentarii

Medicii spun că suprasolicitarea sau un dezechilibru al organismului se poate manifesta prin răspunsuri care nu pot fi controlate, cum ar fi țiuitul în urechi. Există, însă, situații în care acestea pot fi semne directe ale unor afecțiuni grave, care necesită tratament rapid. Potrivit specialiștilor, țiuitul în urechi poate fi perceput la o singură ureche ori la ambele, fără a fi influențat de vreun factor exterior. În funcție de cauza care îl produce, țiuitul poate fi subiectiv și obiectiv. Cel obiectiv poate avea origine vasculară, inclusiv anevrisme ale vaselor cervico-craniene, tumorală (tumorile jugularei), leziuni traumatice cranio-cerebrale. De obicei, acesta se resimte o dată cu pulsul și se manifestă ca un păcănit.

Un tinitus brusc instalat asociat eventual cu senzație de înfundare a urechii, amețeli, scăderea auzului, stare de greață sau chiar vărsături, este, în schimb, o urgență medicală.

Bolile care pot genera aceste simptome pot avea o evoluție severă sau pot genera sechele importante dacă nu sunt diagnosticate și tratate cât mai repede. Acestea pot avea urmări grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, neuronita vestibulară și nu numai. Un tinitus instalat de multă vreme, eventual cu accentuare progresivă, la o singură ureche, la care se asociază și o scădere de auz, necesită urgent consult ORL și investigație RMN pentru eliminarea unei patologii tumorale intracraniene. De asemenea, trebuie menționat că există o serie de afecțiuni care pot genera zgomote în ureche: patologie de conduct auditiv extern (dop de cerumen), patologie de ureche medie (otită seroasă), patologie de ureche internă (boala Meniere), efecte secundare ale unor antibiotice, deficit de vitamine, deficit de minerale sau sechele ale unor viroze cu tropism neurologic (virusul urlian).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU