Foarte multe persoane au probleme cu transpiraţia în exces. Din fericire, iontoforeza este o metodă rapidă şi eficientă pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociată cu alte boli care determină transpiraţie excesivă, precum boli neurologice, endocrine sau tulburări psihologice.
Potrivit dr. Irena Smadea, rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor şi puţin mai slabe pentru tratamentul axilelor, în cazul acesta tratamentul cu toxina botulinică fiind deosebit de eficient. Pentru a observa o îmbunătăţire este nevoie de aproximativ şapte şedinţe, urmate, eventual, de şedinţe lunare pentru întreţinere. Desigur, există persoane care au fost tratate timp de mai mulţi ani, iar în cazul lor perioada dintre şedinţe devine tot mai lungă. Au existat, de asemenea, cazuri în care oamenii au întrerupt tratamentul din diverse motive, iar hiperhidroza nu a revenit la nivelul iniţial. Cu toate acestea, nu există o regulă generală pentru toată lumea.
Procedura constă în scufundarea mâinilor şi/sau picioarelor în nişte băi de mică adâncime, cu apă sau tampoane umede, care vor fi plasate sub braţe timp de 5-15 minute. Când mâinile sunt scufundate sub apă, intensitatea setată va fi obţinută şi menţinută automat pe timpul tratamentului, modificată în funcţie de tolerabilitatea celui tratat. Pacientul trebuie să se aştepte să simtă o senzaţie de înţepătură, care nu este foarte neplăcută, întrucât aparatul foloseşte curent direct pulsatil, care face procedura mai confortabilă. În orice caz, tratamentul poate fi oprit în orice moment.
„Nu există nici un răspuns definitiv şi general acceptat cu privire la felul în care funcţionează tratamentul, dar există o serie de teorii. În primul rând, curentul electric şi particulele minerale din apă acţionează împreună pentru a îngroşa stratul exterior al pielii, blocând astfel fluxul de sudoare. Odată ce zona de ieşire este blocată sau întreruptă, producţia de transpiraţie se opreşte în zona tratată. O altă teorie este că tratamentul, în fapt, provoacă temporar o insuficienţă funcţională a glandelor sudoripare. Sunt medici care consideră că tratamentul dă naştere unui fel de dop pentru glandele sudoripare, iar alţii cred că sarcina electrică perturbă secreţia glandelor”, a precizat medicul.
Dr. Smadea a explicat că iontoforeza este o metodă sigură de a trata transpiraţia excesivă şi presupune efecte secundare limitate, întâlnite în cazuri rare, dar care ar trebui, însă, cunoscute încă de la început. Cel mai frecvent efect secundar este uscăciunea mâinilor, picioarelor sau axilelor, deci a zonelor tratate, cazuri în care pacienţilor le este recomandat să folosească o cremă hidratantă.
În acelaşi timp, unele persoane ar putea experimenta descuamarea pielii, roşeaţa, îngroşarea pielii, furnicături de scurtă durată sau iritaţii.
Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu plăci metalice sau şuruburi după chirurgie osoasă, precum şi alte tipuri de implant metalic.