17 Mai 2018
837 accesări
0 comentarii

În zilele noastre, transplantul pulmonar a devenit posibil, doar că mai trebuie să existe și donatori, datorită cărora intervențiile să poată deveni posibile. Cum se face acest lucru? Practic, înlocuirea organului grav bolnav cu un altul sănătos, se face prin prelevarea de la un om care a decedat accidental și reprezintă o soluție radicală, posibil salvatoare a vieții primitorului.

Transplantul se face de obicei înlocuind ambii plămâni, păstrând intacte inima și vasele mari. Pentru că donatorii sunt, însă, în număr mic, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că, în cazul în care medicii români spun că este prea complicat să se facă anumite transplanturi pulmonare în țară, atunci pacienții pot alege să facă intervenția în străinătate. Ea a precizat că proiectul de ordin de ministru referitor la acest subiect este publicat în transparență decizională și presupune simplificarea procedurilor pentru accesarea unui tratament în străinătate atunci când în România nu există.

„Ordinul 50 presupune simplificarea procedurilor pentru accesarea unui tratament în străinătate, atunci când în România nu există. Există niște specificații legate de transplantul pulmonar. Adică, pacienții care nu pot face în România, pot să meargă în străinătate în continuare, pot să meargă la control. Urmează să semnez ordinul de ministru, astfel încât acești pacienți să beneficieze de servicii”, a explicat ministrul Pintea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU