22 Iunie 2021
539 accesări
0 comentarii

Timpul a zburat şi vă apropiaţi de termen? Bebeluşul se va naşte în curând? În aceste condiţii, trebuie să vă daţi seama când începe travaliul şi când a sosit momentul să vă faceţi bagajele şi să vă duceţi la spital pentru a naşte.

Pentru mamele aflate la prima naştere, cu aproximativ două săptămâni înainte de expulzie, fătul îşi schimbă poziţia şi coboară cu capul în jos, până în pelvis. Veţi simţi un uşor confort fizic şi că puteţi respira mai bine, dar senzaţia de presiune din zona cervixului vă va provoca nevoia de a urina mai des, o mobilitate redusă, pierderi de echilibru şi chiar disconfortul de picioare umflate.

De asemenea, în timpul sarcinii, la nivelul colului uterin se formează un dop de mucus gros, cu rolul de a împiedica bacteriile să ajungă în interiorul uterului. Pe măsură ce colul se înmoaie şi se dilată, secreţiile se elimină din organism. Pierderea dopului gelatinos este un semn că s-a declanşat naşterea, deşi specialiştii nu au putut să stabilească cu exactitate dacă este vorba de câteva ore sau zile distanţă până când veţi face cunoştinţă cu bebeluşul.

Totodată, a precizat dr. Ema Toma, la începutul travaliului, scurgerile vaginale de culoare albă şi groase ca textură sunt normale. Dacă ele devin subţiri şi apoase, tocmai aţi primit un semnal de alarmă că ceva este în neregulă şi ar trebui să sunaţi medicul. Poate fi vorba de o scurgere în punga de apă din jurul copilului şi prezintă pericol de infecţie. Dacă găsiţi, însă, nişte firişoare de sânge pe tampon sau pe lenjeria intimă, nu trebuie să vă panicaţi, deoarece este semn că cervixul (colul uterin) se dilată ca să pregătească terenul pentru bebeluş.

Apoi, întinderea, înmuierea şi dilatarea (deschiderea) colului uterin nu pot fi percepute de mămici, dar sunt monitorizate cu atenţie de medicul ginecolog în ultima lună de sarcină. Colul uterin începe să se scurteze şi să se înmoaie cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte ca naşterea să se declanşeze. Un cervix moale permite începerea dilatării. Dilataţia completă este de zece cm şi înseamnă că în următoarea oră veţi naşte.

În acelaşi timp, vă veţi confrunta cu contracţiile Braxton Hicks, care trec adesea neobservate de viitoarele mămici, deoarece nu implică nici un fel de durere, dar au rolul foarte important de a pregăti uterul pentru naştere. Se mai numesc şi false pentru că au darul de a vă păcăli că travaliul se instalează, dar ele se pot opri în orice moment.

În ceea ce priveşte contracţiile de travaliu, acestea sunt regulate şi pot fi recunoscute drept nişte crampe musculare puternice. La început, contracţiile pot apărea la o oră distanţă. Dar când, în interval de o oră, ajung să se succeadă la fiecare cinci minute şi să dureze un minut, este clar că naşterea s-a declanşat şi trebuie să fiţi la spital în cel mai scurt timp. De asemenea, semnul indubitabil că bebeluşul s-a hotărât să se nască este ruperea membranelor sacului amniotic sau „ruperea apei”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU