04 Mai 2021
494 accesări
0 comentarii

Tromboza venoasă profundă (TVP) este o afecțiune care este întâlnită în momentul în care se formează un cheag de sânge într-o venă situată adânc în interiorul corpului. Acest cheag de sânge este un grup de sânge transformat într-o stare solidă.

Specialiștii spun că cheagurile de sânge se formează, de cele mai multe ori, în coapsă sau în piciorul inferior, dar se pot dezvolta și în alte zone ale corpului. Alte denumiri asociate cu această afecțiune pot include tromboembolism, sindrom post-trombotic și sindrom postflebitic.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), simptomele TVP apar doar la aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune. Simptomele frecvente includ:

umflarea piciorului, gleznei sau piciorului, de obicei pe o parte, crampe la piciorul afectat, care încep, de obicei, la gambă, durere severă, inexplicabilă, la picior și gleznă, zonă de piele care se simte mai caldă decât pielea din zonele înconjurătoare. În alte situații, pielea peste zona afectată devine palidă sau de culoare roșiatică sau albăstruie. Totuși, este posibil ca persoanele cu TVP la extremități superioare sau cu un cheag de sânge în braț să nu prezinte simptome. Dacă o fac, simptomele comune includ: dureri de gât, dureri de umăr, umflarea brațului sau a mâinii, culoarea pielii în nuanțe de albastru, durere care se deplasează de la braț la antebraț și slăbiciune.

Dr. Iuliana Iftene spune că este posibil ca oamenii să nu afle că au tromboză venoasă profundă până când nu au trecut printr-un tratament de urgență pentru o embolie pulmonară (cheag de sânge în plămâni). O embolie pulmonară se poate întâmpla atunci când un cheag de TVP s-a mutat din braț sau picior în plămâni. Practic, acest lucru se întâmplă atunci când o arteră din plămâni se blochează, aceasta fiind o afecțiune care pune viața în pericol și necesită îngrijire de urgență.

Cum spuneam, tromboza venoasă profundă este cauzată de un cheag de sânge. Cheagul blochează o venă, împiedicând circulația corectă a sângelui în corp, dar coagularea poate apărea din mai multe motive. Acestea includ deteriorarea peretelui unui vas de sânge, ce poate îngusta sau bloca fluxul sanguin. Ca urmare, se poate forma un cheag de sânge. Pe de altă parte, vasele de sânge pot fi deteriorate în timpul unei intervenții chirurgicale, ceea ce poate duce la dezvoltarea unui cheag de sânge.

Trebuie precizat că odihna la pat cu puțină sau nici o mișcare după intervenția chirurgicală poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta un cheag de sânge. Mai mult decât atât, atunci când stați frecvent, sângele se poate colecta în picioare, în special în părțile inferioare. Dacă nu vă puteți mișca pentru perioade lungi de timp, fluxul de sânge din picioare poate încetini. Acest lucru poate determina dezvoltarea unui cheag.

La ora actuală, există multe moduri prin care puteți reduce șansele dezvoltării trombozei, iar aceste metode pot fi aplicate de toată lumea. Acestea se referă la exerciții fizice regulate; menținerea unei greutăți corporale sănătoase; renunțarea la fumat; mișcarea la fiecare două ore; întinderea regulată a picioarelor; consumul de lichide multe.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU