Sfatul medicului
280 accesări 13 Septembrie 2018 0 comentarii

Tuberculoza pulmonară poate afecta chiar și copiii

Tuberculoza pulmonară poate afecta chiar și copiii Tuberculoza este una dintre bolile care fac, anual, numeroase victime la noi în țară. Cea mai cunoscută manifestare este tuberculoza pulmonară, dar boala poate afecta și alte organe precum sistemul nervos, ganglionii limfatici, rinichii, oasele. Specialiștii spun că în primele zile de la naștere, bebelușul trebuie imunizat împotriva acestei boli, tocmai pentru a evita apariția ei. Vaccinul se face în maternitate, fiind oferit gratuit prin Programul Național de Imunizare.

Boala se transmite pe cale respiratorie, în momentul în care o persoană infectată tușește sau strănută. Tuberculoza se manifestă prin oboseală accentuată, scădere în greutate, subfebrilitate și transpirații nocturne, iar în stadii mai avansate de boală, apare tusea, care poate fi însoțită de eliminarea unor secreții cu sânge și dureri în piept. Copiii care contactează infecția sub vârsta de patru ani se supun unui risc mare de a dezvolta boala. Tocmai de aceea, vaccinarea reprezintă în momentul de față cea mai bună protecție împotriva tuberculozei la copii. Există și alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puțin frecvente și care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita și bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puține cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Național de Imunizare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.