29 Iunie 2018
1300 accesări
0 comentarii

Tuberculoza (TBC) este o boală care afectează, anual, mii de români şi este provocată de bacilul Koch, ea putându-se transmite atunci când bolnavii tuşesc, strănută sau vorbesc.

Dimensiunile particulelor transmise de către bolnavii de TBC sunt atât de mici, încât curentul de aer prezent în mod normal în spaţiul oricărei încăperi menţine microbii suspendaţi în aer timp îndelungat. Apoi, nucleii de picătură sunt suficient de mici pentru ca cei 2 - 3 bacili pe care îi conţin să ajungă în alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

Desigur, pacienţii cu tuberculoză pulmonară pot genera şi particule mai mari, dar acestea nu au importanţă în transmiterea bolii, deoarece nu rămân suspendate mult timp şi chiar dacă sunt inhalate de alte persoane, nu ajung în plămâni. În cazul persoanelor sănătoase, reacţia de apărare imunitară poate împiedica multiplicarea bacililor şi apariţia bolii.

Medicii spun că transmiterea tuberculozei pulmonare este determinată de patru factori: numărul de bacili ajunşi în aer; concentraţia acestora în aer care depinde de volumul încăperii şi de ventilaţia ei; durata expunerii unei persoane sănătoase care respiră aerul contaminat; starea imunitară a persoanei expuse.

De precizat că bolnavii cu infecţie HIV, alcoolism, boli renale, diabet zaharat, neoplasme şi cei care consumă droguri au o capacitate de apărare mai redusă şi deci un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză.

Semnele tuberculozei nu sunt uşor de recunoscut, susţin medicii. În primul rând, trebuie amintite condiţiile de igienă, aerisirea corectă a spaţiilor de locuit sau a celor în care mai multe persoane îşi desfăşoară activitatea, buna funcţionare a instalaţiilor de ventilaţie, care, de asemenea, pot contribui la reducerea transmiterii bolii.

Cea mai importantă măsură de prevenire a transmiterii tuberculozei pulmonare este diagnosticarea cât mai precoce a cazurilor de boală existente şi tratarea lor cu chimioterapice antituberculoase eficiente.

O imagine valorează cât o mie de cuvinte

Pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestei boli, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă, împreună cu Asociația Culturală „Wild Art”, organizează astăzi, începând cu ora 17.00, la Galeria de artă „Virgil Coman”, din pasajul pietonal de pe strada Ştefan cel Mare, o expoziţie tematică cu scopul de a sensibiliza populația şi autoritățile cu putere de decizie cu privire la problema tuberculozei.

Expoziția „Uniți împotriva Tuberculozei” este alcătuită din peste 60 de fotografii semnificative ale luptei împotriva tuberculozei: 12 fotografii ale pacienţilor cu tuberculoză, care au învins în lupta cu boala, opt fotografii ale celor mai frecvente mituri şi realități legate de tuberculoză, fotografii cu tema „Light Up the World for TB” şi informații despre tuberculoză. Facem precizarea că expoziția poate fi vizitată până pe data de 13 iulie.

„Fotografiile au fost alese pentru a dezvălui fațete diferite ale tuberculozei. Astfel, unele dintre fotografii vor trezi dezamăgirea numărului mare de îmbolnăviri şi decese din România, altele vor arăta forța şi încrederea celor care au învins în lupta cu boala, iar celelalte vor demonstra implicarea şi efortul acelora care aleg să lupte împotriva tuberculozei. Dar toate fotografiile aduc informații valoroase despre trecutul şi prezentul tuberculozei şi sugestii despre cum putem construi împreună o lume fără tuberculoză”, a declarat Monica Ghiță, psihoterapeut la Dispensarul TBC Constanța.

La rândul său, Costina Roşu, asistent social în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, a precizat că tuberculoza este cunoscută în prezent ca boală a sărăciei, deoarece oamenii au prejudecăți legate de această boală.

„Noi o considerăm mai degrabă o problemă cu valențe psiho-sociale, care necesită atenție integrată. Prin acest eveniment ne dorim să abordăm dintr-o altă perspectivă informarea despre tuberculoză, iar pe termen lung, obiectivul este ca tuberculoza să devină o problemă medicală obişnuită”, a completat ea.

Preşedintele Asociaţiei „Wild Art”, Laura Stroe, a adăugat că sprijină acest demers social şi medical prin artă, pentru că, de cele mai multe ori, o imagine valorează cât o mie de cuvinte, iar oamenii sunt sensibilizați de genul acesta de exprimare ce anulează marginalizarea, sărăcia, ruşinea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU