21 Mai 2018
836 accesări
0 comentarii

Hipertensiunea arterială este, la ora actuală, principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.

Specialiştii Centrului Medical „Pozimed” spun că aceasta este definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală şi poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor şi ochilor. Din această cauză, aceasta mai este denumită şi „ucigaşul tăcut”, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată sau tratată necorespunzător, poate duce la complicaţii severe precum invaliditatea, sau fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.

Medicii spun că tensiunea arterială creşte în cazul efortului sau stresului, dar la persoanele hipertensive, tensiunea arterială se menţine crescută şi în repaus sau în absenţa stresului.

„Când cauzele creşterii tensionale sunt necunoscute, aceasta este denumită hipertensiune esenţială, iar când este determinată de anumite afecţiuni, se foloseşte termenul de hipertensiune secundară, ce poate rezulta din anumite boli renale, endocrine, anomalii congenitale ale aortei, folosirea frecventă a unor medicamente sau droguri. Aşa că, pentru o evaluare corectă a stării dumneavoastră de sănătate, pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, medicul o să vă facă un examen clinic complet”, au precizat medicii.

Ca urmare, consultaţia se va completa cu o serie de investigaţii, dintre care unele sunt de rutină, iar altele se efectuează doar dacă sunt necesare.

Dintre cauzele hipertensiunii secundare la tineri, se remarcă cea renovasculară, putând fi datorată stenozei ateromatoase a arterei renale sau displaziei fibromusculare. Primul semn de stenoză a arterei renale este hipertensiunea arterială, care este extrem de greu de controlat medicamentos.

Afectarea glandelor suprarenale poate fi, de asemenea, responsabilă de hipertensiunea arterială secundară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU